Hur rengör man kakel, sjösten och fogar?

I det här inlägget delar vi en enkel guide för att rengöra kakel, kakelfogar och sjösten i badrummet med endast såpa. Vi visar hur du kan få bort avlagringar och missfärgningar utan att använda starka kemikalier. 

 

Senast redigerad den 7 maj 2024

 

Kakel, sjösten, fogar och hur man rengör dem

 

Att städa badrummet utan massor av starka produkter låter som lite av en utmaning men vi lovar att det är lättare än du tror! Här kommer en liten guide till hur du rengör kakel, kakelfogar och sjösten enbart med såpa.

 

I alla badrum bildas avlagringar på väggar och golv, speciellt i dusch och badutrymmen där det är fuktigt och blött. Kakelfogar och speciellt ljusa kakelfogar kan med tiden bli missfärgade om man endast torkar av ytorna. Då behövs en lite grövre rengöring.

 

De här kaklet skall likna sjösten men är inte äkta sjösten, det har en matt yta med ojämnheter i som gör det “svårstädat”, dessutom är fogen mycket ljus. Detta badrum kaklades och fogades för 15 år sedan.
Som du kanske sett i det populära programmet Sveriges Städmästare i SVT så behöver man inte heller för grövre rengöring special produkter, såpa fungerar utmärkt. En stor fördel med fast såpa är att den inte rinner av lodräta ytor som duschväggar. Man kan med lätthet arbeta upp ett lödder som kan får sitta kvar på väggen en stund. Se nedan.

 

För att skura detta duschutrymme använder vi en gammaldags skurborste eller rotborste i trä från Västerbottenssåpa. den är riktigt rejäl. En borste som den här kostar lite mer men är en investering, den slits inte alls på samma sätt som en borste av plast som har en tendens att bli “platt” ganska snabbt.


Man kan med fördel låta det skum man arbetet upp sitta kvar och verka en stund, därefter skurar man lätt längs fogen ett varv till och sköljer av med ljummet vatten.
Resultatet syns nedan.


Här har vi alltså bara använt VästerbottensSåpa original utan konserveringsmedel, parfym eller andra tillsatser. Denna såpa innehåller endast ren såpa baserad på rapsolja. Eftersom matolja är ett livsmedel innehåller den inga farliga rester från någon industri – råvaran är alltså mycket ren liksom slutprodukten. Den är således inte farlig för dig som användare och heller inte för miljön.

_________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

- Vilka typer av ytor är vanligtvis utsatta för avlagringar och missfärgningar i badrummet?
Väggar och golv i dusch- och badutrymmen är särskilt utsatta på grund av fuktigheten.

- Vad är fördelen med att använda fast såpa för rengöring?
Fast såpa, som inte rinner av lodräta ytor, kan arbetas upp till ett lödder som kan få sitta kvar och verka på ytan.

- Vilken typ av borste rekommenderas för att skura duschutrymmet?
En gammaldags skurborste eller rotborste i trä från Västerbottenssåpa rekommenderas för att skura duschutrymmet effektivt.

- Hur länge bör man låta det upparbetade skummet sitta kvar på ytan innan man skurar?
Det är fördelaktigt att låta skummet verka en stund innan man skurar längs fogen och sköljer av med ljummet vatten.

- Vilka är fördelarna med att använda Västerbottenssåpa original för rengöring?
Västerbottenssåpa original innehåller endast ren såpa baserad på rapsolja utan konserveringsmedel, parfym eller andra tillsatser, vilket gör den säker både för användaren och miljön.

 

Västerbottenssåpa Rent & Kalkfritt Badrum Kit kan beställas här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar