Kan jag tvätta alla mina kläder tillsammans?

Att tvätta alla dina kläder tillsammans kan vara en snabb lösning men inte en jättebra ide om man vill ha kläderna hela, fina och rena. Det finns några viktiga faktorer att tänka på för att undvika skador och för att säkerställa att kläderna blir rena:



1. Sortering efter färg
- Mörka färger: Tvätta mörka kläder (som svart, mörkblått, mörkrött) tillsammans för att undvika att färgerna bleknar eller överförs till ljusare plagg.
- Ljusa färger: Tvätta ljusa kläder (som beige, pastellfärger) för sig för att undvika missfärgning.
- Röda och starkt färgade kläder: Dessa plagg kan färga av sig, särskilt om de är nya, så det är bäst att tvätta dem separat de första gångerna.
- Vitt tvättas ALLTID med enbart andra vita kläder.

2. Material
- Bomull, syntet, ull och silke: Dessa material bör tvättas enligt specifika anvisningar. T.ex. bomull tål högre temperaturer, medan ull och silke bör tvättas skonsamt och i kallt vatten.
- Tunga och lätta plagg**: Tunga plagg som jeans eller handdukar kan skada eller slita på lättare och finare plagg om de tvättas tillsammans.
- Vänd plagg med dragkedjor, knappar och annat "vasst" ut och in för att undvika att de sliter på andra plagg.

3.Tvättemperatur
- Varmt vatten (60 grader): Används för handdukar, sängkläder, och ibland underkläder.
- Kallt vatten (20-30-40 grader): Passar de flesta plagg, särskilt känsliga material eller plagg som riskerar att krympa eller färga av sig.

4. Tvättmedel och sköljmedel
- Använd tvättmedel som passar för både färgade och vita kläder, Alltvättmedel. Undvik sköljmedel speciellt för sportkläder och plagg med elastan eftersom det kan skada elastanets elasticitet. Med Alltvättmedel så behövs inget sköljmedel.

Slutsats
Det är möjligt att tvätta kläder tillsammans om du tar hänsyn till färg, material, och temperatur. Men för att förlänga livslängden på dina kläder och undvika skador eller missfärgning är det bäst att sortera tvätten i olika högar efter dessa kriterier.

_________________________________________
Frågor och svar


1. Kan jag tvätta alla mina kläder tillsammans?
Svar: -ja, men det kommer mest troligt att bli ett sämre resultat än om du sparerar tvätten.


2. Kan man tvätta svarta och vita kläder tillsammans?
Svar: Det kommer att göra dina vita kläder grå.


3. Hur gör man med randiga kläder?
Svar: Allt randigt/kläder med ljusa och mörka fält bör innan första tvätt läggas i ett vattenbad med kallt vatten och ett par matskedar ättika för att fixera färgerna. Därefter tvättas separat, efter en första tvätt kan randiga kläder tvättas tillsammans med andra randiga kläder.

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg