Kan man göra rent kakel och kakelfogar med såpa?

I dagens text delar jag min erfarenhet av att rengöra kakel och fog i badrummet med såpa. Det finns ibland förvirring kring om badrum tål såpa, trots att det är en typ av tvål. Jag ska förklara processen jag använder, så följ med!  

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

 

Kan man göra rent kakel och kakelfogar med såpa? Det här är en fråga vi får ibland. Ibland säger man också att man fått höra att man har ett badrum som inte tål såpa. 


Så här ligger det till, såpa är en sorts tvål. Man kan säga att de är mycket "nära släkt". De tillverkas på samma sätt, när man gör tvål använder man natriumhydroxid och när man gör såpa använder man kaliumhydrokid med i övrigt är processerna lika. 


Ingen skulle påstå att man byggar badrum med kakel som inte tål tvål, jag skulle nog våga säga att hela grejen med ett badrum är att man kan använda tvål där så självklart tål kakel, klinkers och fog både såpa och tvål.

Här hemma har vi ett badrum som är helkaklat och duschen har kakel med ljust grå fog och samma kakel, samma fog har suttit här i snart 24år nu. Jag törs lova att jag har såpskurat det väldigt många gånger, kanske fler gånger än de flesta ;) 

Här nedan ser ni en före och en efter bild.


Här har jag medvetet låtit bli att skura fogen för att kunna göra före och efter bilder samt en liten video som visar hur jag gör. 

 

 

Före

Kakel före såpskurning

 

 

Efter

 

 

Efter såpskurning

 

Jag använder en mjuk borste, badrumssåpa på flaska och varmt vatten. Sedan spolar jag bara av och låter väggen torka. Då ser det ut så här efteråt.


Här finns Badrumspaketet

 

________________________________________________________________________________

    Frågor och svar1. Vad är skillnaden mellan såpa och tvål när det gäller
tillverkningsprocessen?

Tvål tillverkas med natriumhydroxid medan såpa tillverkas med kaliumhydroxid, men båda processerna är i grunden liknande.2. Kan man använda såpa för att rengöra kakel och fog i ett badrum?

Ja, kakel och fog i badrum tål vanligtvis både såpa och tvål.3. Vad används för att rengöra kakel och fog i författarens badrum?

En mjuk borste, badrumssåpa och varmt vatten används för att rengöra kakel och fog.Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Hej!Önskar få tips på mjuk borste.Använder du fast såpa på fogarna?/Anna

Anna Stenvall

Lämna en kommentar