Kemikaliebanta din vardag med mindre kemikalier hemma

Kemikalier är en integrerad del av våra liv och finns i många vardagsprodukter. Dessa kan vara oskadliga eller skadliga beroende på deras användning och kombination. För att minska exponeringen för onödiga kemikalier finns det saker vi kan göra hemma, inklusive att byta ut vanliga rengöringsprodukter mot mer naturliga alternativ som såpa, citronsyra och ättika.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

Vad är egentligen en kemikalie? Svaret är inte jätte enkelt men man kan säga så här: En kemikalie är, enligt Svenska Kemisamfundets nomenklaturutskott, ett makroskopiskt homogent grundämne eller kemisk förening då det appliceras i en industriell eller kommersiell process. Med “makroskopiskt homogent” menas att även blandningar kan räknas som kemikalier, om det inte uppenbart är två olika ämnen. Torr och tråkig text men vi kan förklara med ett exempel.

 

Exempel: Tänk dig att du har ättika i köket som du använder för att lägga in smörgåsgurka. Då är ättikan inte en kemikalie, men om samma ättika används för rengöring så är den det.
Men kemikalier behövs för att vi ska kunna leva det liv vi gör. De finns praktiskt taget i allting som omger oss i vardagen – möbler, kläder, mat, hygienprodukter, elektronik och bilar.
Antalet kemiska ämnen som finns i samhället är stort, företag rapporterar sin tillverkning till EU:s kemikaliemyndighet och de visar att mer än 100 000 kemiska ämnen används.

 

Kemikaliesanera hemma

 


Allt är inte farligt, du minns säkert vårt exempel med ättikan tidigare. Men eftersom att det finns så oerhört många kemikalier och på så många olika ställen blir det för oss som konsumenter mycket svårt att hålla koll på allt.
Det är faktiskt helt omöjligt att leva ett normalt, modernt liv och samtidigt hålla koll på alla kemikalier som vi möter i vardagen. Även om allt inte är farligt i sig så kan blandningen av massor, massor av olika kemikalier tillsammans bli en ohälsosam blandning och helt enkelt för mycket.

 

Rent hus utan kemikalier. Har du testat Västerbottenssåpa?

 

Så till det vi kan göra

Nedan har vi listat saker som du enkel kan göra själv för att minska antalet onödiga kemikalier i din vardag. Genom att vara mer medveten, läsa på förpackningar och vid varje nytt köp ställa sig själv frågan om det finns ett bättre alternativ. Köp produkter som är ekologiska, närproducerade (om möjligt) och var noga med att läsa innehålls och varningstexter. Ta reda på vad symbolerna betyder. Ställ också frågan om din produkt verkligen behöver vara parfymerade? Diskmedel till exempel, behöver man verkligen parfym på sina nydiskade tallrikar? Tallrikar och glas som vi ska lägga vår mat på!?


Städkemikalier, tvål, schampo, balsam, hudkrämer, luftfräschare, diskmedel och tvättmedel är sådant som du kan byta ut mot ekologiska och snälla varianter. Nedan hittar du en checklista där du kan gå igenom dina rum och kryssa av sådant som du bytt ut. När du gjort det så har du kommit en bra bit på vägen mot mindre kemikalier i din vardag.

 

Köket: Gör en koll under diskbänken och i städskåpet, vad finns där egentligen?
Sprayer och flaskor med innehåll som du inte kan utläsa eller med varningssymboler kan du byta ut mot: Såpa, citronsyra, ättika och bikarbonat.

⎸ Sprayer -> Byt mot såpspray
⎸ Avkalkningsmedel -> Byt mot citronsyra
⎸ Fönsterputs -> Byt mot ättika och vatten
⎸ Ugnsrent -> Byt mot såpa, bikarbonat och ättika/vinäger
⎸ Propplösare -> Byt mot bikarbonat och ättika
⎸ Diskmedel -> Byt till ett ekodiskmedel, läs på baksidan, finns varningssymboler ta reda på varför och vad de betyder.

 

Badrummet: Hur städar du här?
⎸ Sprayer -> Byt mot såpspray
⎸ Avkalkningsmedel -> Byt mot citronsyra
⎸ Fönsterputs -> Byt mot ättika och vatten
⎸ Propplösare -> Byt mot bikarbonat och ättika
⎸ Blekmedel -> Sluta genast använda det! Byt till såpa och citronsyra. Citronsyran tar bort alla gröna avlagringar och kalk, såpan tar bort biologisk smuts.
⎸ WCrent -> Byt ut mot badrumssåpa
Gå gärna igenom lådorna i badrummet också -> Smink kan bytas mot ekologiska varianter som har refill förpackningar.
⎸ Schampo, balsam och tvål – > byt ut till ekologiska fasta produkter utan förpackningar.

 

Sovrum och andra rum:
⎸ Luftfräschare -> Byt ut mot fräscha gröna växter.
⎸ Garderober -> Gå igenom och se om det finns malkulor/malmedel – byt i så fall ut det mot rött cederträ.

 

Tvättstugan:
⎸ Tvättmedel -> Byt ut mot tvättnötter eller biologiskt nedbrytbara tvättmedel.
⎸ Mjukmedel -> Byt ut mot ättika och om du vill lite eterisk olja eller en miljövänlig variant av mjukmedel.
⎸ Blekmedel / Fläckborttagare -> Byt ut mot fast såpa och en tvättborste för att förbehandla fläckar innan tvättmedel.
Tvättpåsar -> Skaffa en tvättpåse som fångar upp microfiber för att tvätta syntetiska kläder i och stoppa partiklar från att komma ut i vattnet. Det drabbar inte dig direkt men att förorena vattnet drabbar i längden såklart dig själv.

 

__________________________________________________________________________

 Frågor och Svar 

 

- Vad är definitionen av en kemikalie enligt Svenska Kemisamfundet?
Enligt Svenska Kemisamfundet är en kemikalie ett makroskopiskt homogent grundämne eller kemisk förening som används i industriella eller kommersiella processer.

 

- Varför kan blandningen av olika kemikalier vara farlig även om var och en av dem är ofarlig i små mängder?
Även om enskilda kemikalier kan vara ofarliga i små mängder, kan blandningen av många olika kemikalier tillsammans bli en ohälsosam kombination och utgöra risker för människors hälsa.

 

- Vilka är några alternativ till vanliga rengöringsprodukter som innehåller kemikalier?
Alternativ till vanliga rengöringsprodukter inkluderar naturliga ämnen som såpa, citronsyra, ättika och bikarbonat.

 

- Varför är det viktigt att vara medveten om innehållet i rengöringsprodukter och andra vardagsprodukter?
Det är viktigt att vara medveten om innehållet i produkter för att undvika onödiga kemikalier och minska risken för hälsoproblem samt för att främja miljön genom att välja mer naturliga alternativ.

 

- Hur kan man minska användningen av kemikalier i vardagen genom att byta ut produkter?
Genom att byta ut vanliga rengöringsprodukter mot mer naturliga alternativ och vara medveten om innehållet i produkter kan man minska användningen av kemikalier i vardagen och skapa en mer hälsosam och miljövänlig hemmiljö.

 

Börja städa naturligt med Västerbottenssåpa - Klicka här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar