Klimatsemla på Fettisdagen

Ni som följer oss vet att vi räknar en hel del på Västerbottenssåpa, vi har till och med en helt egen Miljösamordnare som räknar och räknar för att komma fram till bästa möjliga lösning på ALLT. Idag har hon, dagen till ära räknat ut och gjort en KLIMATSEMLA. 

Du hittar beräkningarna nedan men i korthet kan sägas att ingredienserna mjölk, smör, ägg, grädde och mjöl är lokala - det sänker klimatpåverkan rejält. Sedan har vi bytt ut mandelmassan mot dadelmassa och vet ni vad!?! Det blev kanon-gott!
Dadlar är tacksamma, de växer utan krångel på många platser medan mandel är riktigt tjorviga och kräver massor av vatten. 

Vi tackar Erik Bäckström, Spannmålsentreprenör i Umeå, hans kompis mjölnaren Joel i Skellefteå, Hushållningssällskapet i Jämtland OCH Malgomajgården för hjälpen med klimatsemlan. Sist men inte minst vår VD som bakat klimatsemlan igår kväll. 
Vilket teamwork och vilken semla. Vi fick ner klimatpåverkan med 34,5% genom denna lilla räkneövning och verkställande av klimatsemla-receptet. 


Klimatberäkning semla

 

För att göra en klimatberäkning på de två semlorna jämför vi koldioxidekvivalenter (CO₂e) för varje ingrediens. Vi har tillgång till vissa lokalt producerade råvaror, vilket påverkar klimatavtrycket positivt. 


Metod och källor 

Klimatavtrycket för varje ingrediens baseras på livscykelanalyser (LCA) och data från följande källor: 


  • RISE Klimatdatabas (2021-2023) - Sveriges ledande klimatdatabas för livsmedel.

  • Our World in Data - Global klimatpåverkan från livsmedel.

  • WWF Matkalkylator - Livsmedels klimatavtryck. 

  • Jordbruksverket och Naturvårdsverket - Data om svensk och global livsmedelsproduktion. 


Klimatavtryck per ingrediens (kg CO₂e per kg livsmedel): 

(Siffrorna är ungefärliga och kan variera beroende på produktion, transport och specifik tillverkning). 


Ingrediens 

CO₂e per kg (kg CO₂e/kg)

Källa och resonemang 

Vetemjöl (lokalt och konventionellt)

0,6 kg

RISE klimatdatabas, lokalt och konventionellt mjöl har liknande avtryck eftersom avkastningen per hektar ofta är lägre i eko-odling. 

Strösocker (ekologiskt och konventionellt

0,5 kg 

RISE klimatdatabas, sockerbetor odlas i Sverige med relativt låga utsläpp. 

Kardemumma

5 kg 

Our World in Data, kryddor har höga utsläpp på grund av långväga transporter och energikrävande torkning. 

Jäst 

1 kg 

RISE klimatdatabas, industriell produktion har relativt låga utsläpp. 

Smör (lokalt producerat)

6 kg 

WWF Matkalkylator, småskaligt producerat smör har något lägre utsläpp än industriellt eftersom transport och processer är mindre energikrävande. Palmolja tillsätts inte. 

Margarin (Palmoljebaserat)

9 kg 

RISE klimatdatabas, palmoljebaserat smör ligger generellt mellan 9 - 12 kg CO₂e /kg pga höga metanutsläpp från mjölkkor, palmoljans negativa klimatpåverkan och långa transportsträckor. 

Mjölk (lokal och konventionell) 

1 kg 

Jordbruksverket, svensk mjölkproduktion, har relativt låga utsläpp jämfört med globalt snitt (2,5 kg CO₂e/ kg). 

Ägg (lokalt, småskaligt) 

1,5 kg 

RISE klimatdatabas, småskalig äggproduktion har lägre utsläpp eftersom höns ofta har bättre foderutnyttjande och kortare transporter. 

Ägg (ICA, industriellt)

2,5 kg 

Our World in Data, industriell äggproduktion har högre utsläpp pga foderproduktion (soja).  

Mandelmassa 

5 kg

Our World in Data mandelodlingar (främst i Kalifornien) har höga utsläpp på grund av vattenförbrukning och transporter. 

Daddelmassa

1,5 kg

WWF Markalkylator, dadlar kräver mindre vatten än mandel och har lägre utsläpp. 

Vispgrädde (lokal och konventionell) 

3 kg 

RISE Klimatdatabas, grädde har ett högre utsläpp än mjölk på grund av den högre andelen mjölkfett. 








Beräkning per semla (ca 150 g per bulle inkl, fyllning och grädde) 


Klimatsmart semla (per semla) 

Ingrediens

Vikt (g)

CO₂e/kg

utsläpp per ingrediens (kg CO₂e) 

Vetemjöl (lokalt från Umeå)

50g

0,6

0,030

Strösocker (eko) 

10g

0,5

0,005

Kardemumma

1g 

5

0,005

Jäst 

3g 

1

0,003

Smör (lokalt)

10g 

6

0,06

Mjölk (lokal)

30g 

1

0,03

Ägg (lokalt) 

ca 10g

1,5

0,015

Daddelmassa

25g

1,5

0,038

Vispgrädde (lokal)

50g

3

0,15



20,1

0,336

Totalt: ca 0,336 kg CO₂e per semla 




Vanlig hembakad semla 

Ingrediens

Vikt (g)

CO₂e/kg

utsläpp per ingrediens (kg CO₂e) 

Vetemjöl (EU)

50g

0,8

0,040

Strösocker 

10g

0,5

0,005 

Kardemumma 

1g

5

0,005

Jäst 

3g 

1

0,003

Margarin (palm oljebaserat)

10g

9

0,09

Mjölk

30g 

1

0,03

Ägg

ca 10g

1,5

0,015

Mandelmassa 

25g

5

0,125

Vispgrädde 

50g

4

0,20



27,8

0,513

Totalt: ca 0,513 kg CO₂e per semla



Resonemang kring klimatpåverkan 


  1. Mandelmassa vs daddelmassa 

  • Mandelodling är resurskrävande och har ett högt klimatavtryck, särskilt mandelmassa som kommer från Kalifornien där produktionen kräver mycket vatten och energi.

  • Daddelmassa har ett betydligt lägre klimatavtryck eftersom dadlar odlas i torra klimat utan konstbevattning i samma utsträckning. 



  1. Lokalt producerade animaliska produkter vs industriella 

  • Smör och ägg från lokal bondgård har kortare transportsträckor och en mer transparent produktionskedja, vilket ofta ger lägre klimatavtryck än industriella alternativ. 

  • Palmoljebaserat smör är en av de mest klimatbelastade ingredienserna i den vanliga hembakade semlan. Detta beror främst på avskogning av regnskog och förlust av biologisk mångfald. Däremot kan dess klimatpåverkan variera beroende på om smöret är RSPO- certifierat (hållbar palmolja) eller inte.


  1. Vispgrädde - hög påverkan i båda semlorna 

  • Oavsett variant står vispgrädden för en betydande del av klimatavtrycket, eftersom grädde är en koncentrerad mejeriprodukt och därför krävs mer råmjölk för att framställa en liter grädde. 


  1. Transporter 

  • Den klimatsmarta semlan använder fler lokala ingredienser, vilket minskar utsläppen från transporter. 

  • Skillnaden mellan lokalt och industriellt smör, ägg och mandelmassa gör den största klimatvinsten.  


Resultat och slutsats - Hur stor är skillnaden? 


  • Den klimatsmarta semlan genererar ca 0,336 kg CO₂e per semla. 

  • Den vanliga semlan genererar ca 0,513 kg CO₂e per semla. 


Det betyder att den klimatsmarta semlan har ca 34,5% lägre klimatpåverkan per bulle. 

På en sats av 10 semlor sparar man ca 1,77 kg CO₂e, vilket motsvarar utsläppen från en bilresa på cirka 15 kilometer eller en tur med snöskoter på 3km.


Sammanfattning

Den största skillnaden kommer från: 


✅ Lokalt smör och ägg (lägre avtryck än palmoljebaserat smör/margarin). 

✅Daddelmassa istället för mandelmassa (betydligt lägre utsläpp).

❌ Kardemumma har högt avtryck i båda varianterna. 


Vill man ytterligare minska klimatpåverkan kan man:

✅ Minska mängden grädde eller använda ett växtbaserat alternativ. 

✅ Fortsätta välja lokala produkter med kort transportsträcka och undvika palmoljebaserade produkter.  

 

Tillbaka till blogg