Konstiga städproblem och alla svar

I detta inlägg beskriver vi förekomsten av häxssot, eller Black Magic Dust, mysteriösa mörka fläckar som kan uppstå inomhus. Dessa fläckar är vanligt förekommande på ytor som ledningar och gipsväggar och tros vara kopplade till användningen av vattenbaserade färger och bristfällig ventilation. Hur bekämpar man dem? Läs nedan.

 

Senast redigerad den 20 maj 2024

 

 

Häxssot eller Black Magic Dust är mörka fläckar som uppstår till synes oförklarligt inomhus. Det är dock inte häxor eller magiker som varit i farten utan helt enkelt små partiklar som binds till ytorna. Det uppstår svarta “skuggor” ofta i hörnen mot taket och de tråkiga är att det kommer tillbaka även om man lyckas städa bort det. Elledningar och ytor av plast drabbas ofta av häxsot men även gipsväggar drabbas och målade ytor. Att häxsot blivit vanligare tros bero på att man övergått till vattenbaserade färger som ofta har ett tillsatt lösningsmedel som heter texanol - TMPD-MIB, ett ämne som kan binda små föroreningar (till den målade ytan) som annars skulle ha svävat runt i rummet. Propylenglykol är ett annat ämne som många menar kan vara inblandat i den här “häxbryggden”. Propylenglykol är kladdigt och drar till sig fukt, finns i bl a färg och polish. Om ni tycker att vi “nördar” i det här med miljö och kemikalieanvändning hemma så … -ja, lite av anledningen till det har du just läst om. Det finns en “himla massa” kemikalier i våra hem som vi inte har koll på.

 

Dålig ventilation, kyla och fukt bidrar till att häxsotet får fäste och såklart blir det mer häxsot om man använder stearinljus eller braskamin men partiklarna kan komma från annat håll också.


Bra nyheter är att det mest troligt inte är ditt fel eller att du städar dåligt. Man kan städa bort det, om det inte är orimligt mycket och såklart att inget övernaturligt är inblandat. Dåliga nyheter är att det faktiskt kan behövas både sanering, om-målning och översyn av vad det är som orsakar fenomenet. Att kontakta hyresvärd eller om det är ditt hus, en expert snarast är en god idé. 

 

Glsapest

Glaspest:

Länge trodde man att glaspest orsakades av en bakterie och att den smittade mellan glas. Så spännande är det dock inte. Glaspest beror på att man använt för mycket soda vid tillverkningen av glaset. Det är alltså glasmassans kvalitet som är avgörande. Det luriga med glaspesten är att den sällan visar sig direkt utan kan komma flera decennium senare, det är oftast gammalt glas som “får pest”. För att avgöra om det är glaspest eller inte testa att putsa med lite ättika på en trasa - släpper “dimman” från glaset är det inte glaspest.

Dåliga nyheter är att om det visar sig vara glaspest så finns det inte något sätt att “laga” eller diska bort det, då är enda lösningen att acceptera att du har ett objekt med patina och älska det för den sakens skull ;)

Du kan undvika att skynda på glaspestens spridning genom att diska för hand. Maskindiskmedel är ofta starkt basiska och kan påskynda glaspesten. 

 


Illgrön beläggning i handfat, badkar, wc:


Det gröna är med största sannolikhet koppar från vattenledningarna och inte någon mystisk alg som övertagit ditt badrum ;)

Gröna beläggningar tyder på att vattnet är surt och det gör att koppar “fäller ut” och missfärgar badrumsporslinet.


Bra nyheter är att det går bort med ättika och ecofiberduk. Låt ärrikan verka en stund om det är mycket och sitter hårt.


Dåliga nyheter är att ljust hår också kan få en grön ton om det tvättar i det här vattnet. Det är heller inte så bra för ledningarna och bör åtgärdas innan vattenledningarna tar för mycket skada. pH-värdet är lågt om detta är problemet, ett filter med extra kalk kan balansera upp pHvärdet men du bör konsultera en expert för att lösa problemet.

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Vad är häxssot och varför är det vanligt i hemmen?
Häxssot är mörka fläckar som bildas inomhus på ytor som ledningar och gipsväggar. Det är vanligt förekommande och tros bero på användningen av vattenbaserade färger samt dålig ventilation.


Hur kan man bekämpa häxssot och vad bör man göra om det inte försvinner?
Häxssot kan bekämpas genom noggrann rengöring, men vid allvarliga fall kan det krävas sanering och om-målning av ytor. Om problemet kvarstår trots städning bör man kontakta en expert för vidare åtgärder.


Vilka är de potentiella konsekvenserna av glaspest och hur kan man undvika dess spridning?
Glaspest uppstår på grund av överanvändning av soda vid tillverkning av glas och kan visa sig flera decennier senare. För att undvika spridning bör man undvika maskindiskmedel och istället diska glas för hand.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar