Mikroplastbekämpning: Gemensamma insatser för en renare framtid

Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. De flesta mikroplasterna är dock under 1 millimeter. Mikroplast i havsmiljön kan exempelvis vara fragment av större skräpbitar eller utgöras av mikroplastpellets som i plastindustrin används som en råvara. Hur som helst är det ett viktigt och digert jobb att plocka upp och bli av med det här problemet. Ensam kan man inte göra så mycket men går man ihop ett gäng så kan man tillsammans göra ganska stor skillnad på kort tid.

 

 

 

 


Vår familj är med i en grupp som heter Oceans 4 Life, det finns flera organisationer som jobbar med att få bukt med plastproblemet så vill du vara med och göra skillnad, googla och se om det finns en organisation där du kan vara med.
Den här dagen plockade vi plast och massor av mikroplast, den här stranden hade få större plastföremål men många, många små. Tillsammans plockade vi som du ser en hel del plast. En annan fin sak med sådana här initiativ är alla nya vänner man får och allt nytt man lär sig.
Just vid det här tillfället var det ett stort antal engagerade och duktiga människor från hela världen som hjälptes åt och vi hade faktiskt roligt hela tiden ;)

Som grädde på moset fick vi en liten lektion i att uppskatta och värdesätta det vackra runt om oss genom ett pass SUP-yoga. Det låter lite knasigt men det var faktiskt otroligt effektfullt och jordande att få yoga med havet som underlag.

Tack Oceans4Life och tack havet, vi gör vad vi kan för att hjälpa dig.

Våra refillflaskor är tillverkade av POP-plast, plast som plockats från stränder och strandnära områden för att inte hamna i haven. Därefter återvinns plasten till att bli refillflaskor, när du är klar med din refill så återvinner du den som PET-plast och då blir den igen till en ny flaska, bra eller hur? 

 

 


 

 

Vad kan man göra själv för att minska spridningen av mikroplaster?

 

1. Undvik engångsplastprodukter: Välj återanvändbara alternativ istället för engångsplastprodukter såsom vattenflaskor, matlådor, och påsar.


2. Köp produkter medvetet: Undvik kosmetika, hygienprodukter och rengöringsprodukter som innehåller mikroplaster, särskilt de med "polyethylene" eller "polypropylene" i ingredienslistan.


3. Välj istället produkter med naturliga eller biologiskt nedbrytbara ingredienser


4. Tvätta kläder försiktigt: Tvätta syntetiska kläder som polyester och fleece i en tvättpåse som är avsedd för att minska frigörandet av mikroplaster. Att använda flytande tvättmedel istället för pulver kan också minska slitaget på fibrerna och därmed minskar frigörandet av mikroplaster.


5. Minska användningen av kosmetika: Använd kosmetika och personliga vårdprodukter sparsamt för att minska mängden mikroplaster som spolas av vid användning. Eller säkerställ att dina produkter inte innehåller mikroplaster.


6. Stödja återvinning: Återvinn plastmaterial korrekt och se till att de hamnar på rätt ställe istället för att slängas i naturen.


7. Delta i strandstädningar: Delta i eller organisera strandstädningar för att plocka upp mikroplaster och andra skräp från stränder och kustområden.

  • Utbildning och medvetenhet: Sprid medvetenhet om problemet med mikroplaster och dela med dig av tips för att minska deras användning och spridning till andra.Genom att göra dessa förändringar i din vardagliga livsstil kan du bidra till att minska mängden mikroplaster som släpps ut i miljön. Varje liten handling räknas när det gäller att skydda våra ekosystem från plastföroreningar.

 

Vad kan näringsliv och politik göra för att minska förekomsten av mikroplaster?

Internationellt samarbete och lagstiftning: Internationell samverkan för att införa lagar och regler som begränsar användningen av mikroplaster och främjar bästa praxis för avfallshantering och återvinning är också viktigt.

 

-Utbildning och medvetenhet: Att öka medvetenheten hos allmänheten om problemet med mikroplaster och hur man kan bidra till att minska deras förekomst kan leda till beteendeförändringar och en ökad efterfrågan på alternativa produkter.

 

-Tekniska lösningar för att samla upp existerande mikroplaster: Det finns tekniker under utveckling som syftar till att samla in och ta bort mikroplaster från miljön, såsom drönare som kan övervaka och samla in plastföroreningar från havet.

Genom att använda en kombination av dessa åtgärder kan vi minska förekomsten av mikroplaster och deras skadliga effekter på miljön.


Hur ska man få bukt med mikroplasterna?

Minska användningen av plast: Genom att minska vår konsumtion av engångsplastprodukter minskar vi också mängden mikroplaster som hamnar i miljön.

Återvinning och avfallshantering: Förbättrad återvinning och effektiv avfallshantering kan minska mängden plastavfall som hamnar i havet och andra vattenkroppar.

Utveckling av biologiskt nedbrytbara alternativ: Att investera i forskning och utveckling av biologiskt nedbrytbara material kan minska förekomsten av mikroplaster i miljön.

Filtrening av avloppsvatten: Utveckling och installation av avancerade reningsverk som kan filtrera ut mikroplaster från avloppsvatten kan vara en effektiv åtgärd.

Begränsning av kosmetika och rengöringsprodukter som innehåller plastpartiklar: Genom att minska användningen av kosmetika och rengöringsprodukter som innehåller mikroplaster minskar vi källan till mikroplastförorening i vattenmiljön.

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Återanvända flaskan när det är slut. Skicka med en returpapper vi som köpt skicka tillbaka och få påfylld igen mot betalning givetvis

Eva Frii

Lämna en kommentar