Rengör ugnen med såpa, 4 enkla steg. Så här gör du!

 

I den här bloggen berättar vi hur du rengör ugnen i några få enkla steg, helt utan starka kemikalier.

1. Börja med att borsta ur ugnen allt löst ”skrot” med en borste. Ta ut gallret men ta inte lös delar som inte får tas bort. Står det inte i instruktionsboken att delarna kan tas bort för rengöring ska men inte försöka ta bort dem, då ska man istället låta dem sitta kvar och rengöra runt om.

 

 

 

Detta är vad du behöver:

När det kommer till såpan är det mycket lättare att göra rengöra ugnen med en fet såpa. Fett löser fett – lika löser lika principen. Smuts i ugnen är ofta fett. Det som inte är fett är rester från mat (växt eller djurriket) en minnesregel för naturlig städning är att använda något basiskt för att få bort rester från växt eller djurriket. Västerbottenssåpa är både fet och basisk.

 

 

En annan fördel med fast såpa är att den är så fast och tjock att man kan göra ett tjockt skum av den utan att den rinner av ugnens innerväggar och tak.

 

 

2. Arbeta in såpan med lite vatten över ugnens alla ytor. Vissa ugnar har delar som kan tas lös och rengöras separat.

 

 

3. Starta ugen på 90 – 100 grader i ca 20minuter för att får extra effekt ställ in en skål med vatten. Det är ångan vi vill åt! Varmt vatten och såpa arbetar bra tillsammans.

4. Var nu försiktig när du börjar torka ur ugnen! Låt vattnet svalna innan du börjar torka ur ugnen. Ett annat alternativ är att lämna ugnen med såpan i över natten och fortsätta nästa dag.
Använd ecofiberduken när du torkar ur och du ska se att smutsen släpper mycket lätt nu. Torka ur med fuktad trasa.

Är gallret illa bränt kan det behövas plastas in med såpa och vatten och ligga så över natten innan det torkas med ecofiberduk och vatten.

 

 

Så här ser det ut när det är klart!

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar