Rent och kalkfritt badrum

Ett rent och kalkfritt badrum är förstås härligt men det är inte alltid lätt att få till. Men med rätt saker och lite tips och trix går det som en dans och några starka kemikalier eller brutala metoder behövs inte. Det går bra med såpa och borste och lite ättika.

  

Kakel och klinkers behöver med jämna mellanrum rengöras lite mer noga än bara "spraya på och torka av" i fogarna sätter sig kalk, tvålrester, hudavlagringar och olika svampar som faktiskt kan börja växa där. 
Det är vanligt att badrummet får besök av, fusarium som är en svamp som brukar visa sig som en slemmig röd eller rosa beläggning i skarvar, fogar eller krig golvbrunn. Den trivs i fuktig och lite sur miljö så basisk såpa är ett bra val för att hålla den borta.

 


Det här behöver man skura bort och såpa fungerar utmärkt till detta. Det förekommer "råd" om att inte använda såpa eller att det inte skulle gå att använda såpa på kakel/klinkers och fogar men det vill jag påstå är fel. Såpa är en sorts tvål, de är mycket "nära släkt" och ingen har väl någonsisn hört talas om att man bygger badrum där man inte kan använda tvål?!
Jag törs påstå att hela vitsen med att ha ett badrum är att man ska använda tvål där!

  

Finns det ändå en tvekan så kan jag lugna dig med dessa bilder av vårt gamla badrum. Det är kakel på väggarna och klinkers på golvet, även i duschen och fogen är ljust grå. Det här badrummet har såpskurats i 24 år och det är fortfarande rätt fint ;) 
Här har jag medvetet låtit bli att skura under en tid för att kunna visa i bild och film hur det ser ut och hur det fungerar.

 


Före och efter såpskurning av kakelfog

Här syns före såpskurning till vänster och efer till höger. En mjuk borste och Badrumssåpa är vad som använts här. 

Steg för steg

 

1. Skura fogarna och plattorna med badrumssåp på flaska, flytande, skurborste och lite varmt/ljummet vatten. Skölj av. Kaklet blir inte alls halt om man sköljer av det, men lämnar man produkt kvar på ytan riskerar man att det blir halt. Det blir halt nästan oavsett vilken produkt som lämnas på ytan.

 

2. Andra ytor rengör jag med en skursvamp och såpa för att vara säker på att allt som inte är kalk är borta. När det är gjort syns det tydligt om det finns kalk som satt sig på ytskikten.

 

3. Finns det, (det är vanligt på duschväggar och blandare) så tar du bara ättika på en svamp eller trasa. Spraya inte ättika, det kan irritera luftvägarna. Var mycket försiktig om du använder en stak ättikslösning och eller ättika i glasflaska. Det är mycket lätt att slå sönder glasflaskor när man städar och skada sig själv eller spräcka badrumsporslinet. Ättika ska hållas långt från barn och djur och inte förtäras. 

Jag använder Västerbottenssåpas ättika i plastflaska som är 15%'ig och lagom för städning. Jag tar den direkt på en svamp eller trasa och torkar. Ät det väldigt mycket och gamla kalkavlagringar kan ättikan behöva ligga på ytan och dra.


Vi har satt ihop ett paket med allt du behöver för att rengöra badrummet. Du hittar paketet här. 

Ättika för att ta bort kalkavlagringar

 

4 . Övriga ytor i badrummet räcker det oftast med att spraya med badrumssåpa och torka av. Kom ihåg att använda en speciell trasa för toalettstolen, den ska inte användas någon annan stans. Kan toalettsitsen lossas så gör jag alltid det. Jag lägger den över golvbrunnet i duschen och såpskurar den också. Speciellt fästena till sitsen är lättast att rengöra så här. Spola av och sätt tillbaka.

  • TIPS: Ställen man ofta glömmer är undersidan på toalettstolens tank och foten på toaletten. 


5. Putsa speglar och kranar och det är klart ;)

  • TIPS: Spridning av mikrober i hemmet är en vanlig orsak till sjukdom och inget man vill råka ut för. Ett enkelt och bra sätt att undvika detta är att helt enkelt ha separata trasor, flaskor och borstar för badrummet och köket. På så sätt riskerar du aldrig spridning mellan rummen.

(Mikrober kan vara allt från parasiter som tex springmask till virus och bakterier)

 

Till alla produkter

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar