Så här rengör du ugnen med såpa, fyra enkla steg

I denna blogg delar vi en enkel metod för att rengöra ugnen utan starka kemikalier. Med hjälp av några grundläggande steg och några få nödvändiga verktyg kan du få din ugn skinande ren igen! En viktig del av processen är att använda en fet såpa och dra nytta av dess egenskaper för att lösa upp fett och andra matrester.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

I den här bloggen berättar vi hur du rengör ugnen i några få enkla steg, helt utan starka kemikalier.

 

1. Börja med att borsta ur ugnen allt löst “skrot” med en borste.

 

 

 

Så här ser ugnen ut innan vi börjar behandlingen med såpa. Några få enkla steg kommer göra den som ny igen.

 


Detta är vad du behöver:

 

1. Rejäl borste av hårdare modell

2. Ecofiberduk

3. Vatten

4Fast såpa


Du hittar alla produkter i detta kit: Ugnsrengöringskit

   

  När det kommer till såpan är det mycket lättare att göra rengöra ugnen med en fet såpa. Fett löser fett – lika löser lika principen. Smuts i ugnen är ofta fett. Det som inte är fett är rester från mat (växt eller djurriket) en minnesregel för naturlig städning är att använda något basiskt för att få bort rester från växt eller djurriket. Västerbottenssåpa är både fet och basisk.

   

   

  En annan fördel med fast såpa är att den är så fast och tjock att man kan göra ett tjockt skum av den utan att den rinner av ugnens innerväggar och tak.

   

  2. Arbeta in såpan med lite vatten över ugnens alla ytor. Vissa ugnar har delar som kan tas lös och rengöras separat.

   

   

  3. Starta ugnen på 90 – 100 grader i ca 20minuter för att får extra effekt ställ in en skål med vatten. Det är ångan vi vill åt! Varmt vatten och såpa arbetar bra tillsammans.

   

  4. Var nu försiktig när du börjar torka ur ugnen! Låt vattnet svalna innan du börjar torka ur ugnen. Ett annat alternativ är att lämna ugnen med såpan i över natten och fortsätta nästa dag. Använd ecofiberduken när du torkar ur och du ska se att smutsen släpper mycket lätt nu. Torka ur med fuktad trasa.

  Är gallret illa bränt kan det behövas plastas in med såpa och vatten och ligga så över natten innan det torkas med ecofiberduk och vatten.

   

   

  Så här ser det ut när det är klart!

   

  Vi har satt ihop ett kit som innehåller allt du behöver: en förpackning med fast, koncentrerad och doftfri såpa 230ml, en ekofiberduk, en glashällskrapa och en liten, grov skrubborste. Du hittar kittet här.

   
  Köp Ugnsrengörinskit här  ___________________________________________________________________________________

   Frågor och svar

   

   

  - Varför rekommenderar vi att man använder en fet såpa för att rengöra ugnen?

  Fet såpa är effektiv för att lösa upp fett och andra matrester som kan fastna i ugnen. Dess fetthalt gör den också basisk, vilket är effektivt för att bryta ner rester från växt- eller djurriket.

  - Varför är det viktigt att låta ugnen värmas upp med såpa och vatten innan du börjar rengöra den?

  Genom att värma ugnen och använda ånga från det varma vattnet, blir det lättare att lösa upp envis smuts och fett som fastnat på ugnens ytor. Detta underlättar sedan själva rengöringsprocessen.

  -Vilka verktyg rekommenderar vi för att rengöra ugnen?

  En rejäl borste av hårdare modell, en ecofiberduk, vatten och fast såpa är vad vi rekommenderar för att rengöra ugnen! En glashällskrapa och en liten, grov skrubborste kan också vara användbara för att komma åt svåråtkomliga områden.

  - Vad är fördelen med att använda ecofiberduk för att torka ur ugnen?

  Ecofiberduken är effektiv för att torka bort smuts och fett från ugnen, samtidigt som den är skonsam mot ytan. Dess absorberande egenskaper gör att den kan ta bort smuts med minimal ansträngning.


  Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar