Hur städar du plastbåten utan starka kemikalier?

Städtipset

 

Så här städar du plastbåten utan starka kemikalier! Allt trä mår väldigt bra av att skuras med en fet såpa, det har vi skrivit många gånger om men plastbåtar då? Dagens blogg handlar om att städa båten miljövänligt.

 

Båtar är ett kapitel för sig. Man har mycket att hantera och allt är sannerligen inte miljövänligt. Genom tiderna har man tagit fram både färger och rengöringsmedel som inte alls varit bra för miljö. Idag är det tack och lov mer noga med märkning och kontroll så man kan vara ganska säker på att det som finns att köpa i butik är kontrollerat på något sätt. MEN för den skull ska man ALLTID läsa noga på etiketter och själv göra bra miljöval.

 

Här kommer några tips på hur du städar båten miljövänligt.

 

En smutsig plastbåt som ska städas miljövänli

Principen att lika löser lika är en bra regel att ha i bakhuvudet när det kommer till städning.

 

 

Närbild av plastbåt som smutsats av alger och mögel

 

* Alkalier löser smuts från djur och växtriket till exempel alger. Genom att använda en såpa som är basisk (alkalisk) så löser du lätt all sådan smuts. Mycket av det som missfärgar båten är alger och du kommer att märka att du får bort det mesta med såpa. Såpan är mycket snäll mot miljön, biologiskt lätt nedbrytbar men man ska ändå vara försiktig med var man tvättar sin båt för det kan faktiskt vara så att man tvättar bort annat än alger, t ex oljor och det är inte bra för miljön.

 

Vi använder Västerbottenssåpa som är en överfettad såpa samt tre olika borstar, trasa och ecofibersvamp.

 

Såpa för båtstädning

 

Eftersom såpan är fet kommer den alltså också lösa fet smuts. All feta oljor från motorer, motorrum osv ska man hantera varsamt och försiktigt de är inte snälla mot miljön så släpp aldrig ut skurvattnet direkt i sjön / havet.

 

.Så här skurar du båten miljövänigt..

 

Vi använde också den här jättestora diskborsten, egentligen avsedd för gammaldags mjölkkrukor men perfekt för båtar och faktiskt också badtunnor. 

 

Skurar plastbåten med rotborste och såpa.

 

så här rengör du båten utan starka kemikalier

 

Vi har varmt vatten i hinken och “går sedan på” med skurborste, en grov där det är hårt smutsat. En mjuk borste där det är mindre smutsat och ecofiberduken på t ex sittbrädorna.

 

torka av båten med komposterbar trasa.

 

Vi använder en ecofiberduk där plasten har en struktur som gör att alger och smuts bitit sig fast i ojämnheterna.

 

.Ecofiber och såpa

 

Före och efterbild städning av plastbåt.

 

För att visa på skillnaden så skurade vi halva båten och lämnade andra halvan oskurad. Efter att vi fotograferat resultatet så skurade vi såklart andra halvan också 😉

 

Efter att vi skurat klart såg båten ut så här!

Renskurad plastbåt med såpa, utan starka kemilakier och helt miljövänligt.

.Renskurad plastbåt med såpa, utan starka kemilakier och helt miljövänligt

.Renskurad plastbåt med såpa, utan starka kemilakier och helt miljövänligt

Sådär … båten är vit igen!


Gula ränder


*Syror löser oxider och surare PH än sju löser oxid. När man får en gulnad rand på en vit plastbåt (tex gelcoat) är det ofta oxidation som är problemet. Många båtägare använder då oxalsyra för att få bort den gula randen/missfärgningen men den kan ersättas av t ex citron eller annan frukt med hög surhet – detta är mycket mildare än oxalsyra. Även en läskedryck med hög syra kan användas som t ex CocaCola men då måste man sedan tvätta av sockret som kommer att bilda en klibbig yta.

 

_________________________________________________________________________________

 Frågor och svar

 

 

- Varför är det viktigt att använda alkalisk såpa vid rengöring av plastbåtar?

 

Användningen av alkalisk såpa är fördelaktig eftersom den effektivt löser upp smuts från djur och växter, såsom alger, vilket är vanligt förekommande på plastbåtar.

- Hur kan man effektivt rengöra fet smuts från båten utan att skada miljön?

Fet smuts från motorer och motorrum kan effektivt rengöras med fet såpa, men det är viktigt att hantera dessa oljor varsamt och inte släppa ut skurvattnet direkt i sjön eller havet.

- Vilken typ av borstar och dukar rekommenderar vi för att rengöra olika delar av plastbåten?

För att rengöra hårt smutsade områden används grova borstar, medan mjuka borstar används för mindre smutsiga områden. Ecofiberdukar med struktur är idealiska för att avlägsna alger och smuts från ojämna ytor.

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar