Så rengör du insidan av toaletten

Här visar vi hur du enkelt och helt utan onödiga kemikalier rengör toalettens insida.

Badrumssåpa är i grunden samma överfettade såpa från Västerbottenssåpa som du kanske redan känner till. Skillnaden är doften och förpackninen. Badrumssåpa har istället för pump en ”sprut-kork” den gör att du kan vända flaskan upp och ner och med ett enkel handgrepp påföra såpa på insidan av toaletten, i badkaret, duschen eller i handfatet.
Badrumssåpan har också en annan doft, den har en tillsatt doft av Västerbottnisk skog, framtagen av doftkreatören A piece of by Helena i Skellefteå. Rakt igenom Västerbotten alltså.

Så här gör du!

  1. Ta av korken och påför såpan på toalettens insida.

Flaskan saknar pump och har istället en sprutkork.
Se till att få såpa längs hela insidan.

2. Använd sedan toalettborsten för att skrubba lätt och få till ett såpskumm över hela porslinet. Skrubba även bottenkröken.

3. Låt verka i ca 15 min men gärna längre.

 

4. Borsta därefter igen och du ska se att smutsen släpper.

5. Spola och din toalett är ren och fin.

 

Vill du behålla din toalett i rent och snyggt skick försök då att upprepa detta och göra det till en veckorutin. Det kommer att underlätta din städning då smuts inte kommer hinna få fäste på samma sätt som den gör om man väntar längre.

Är din toalett fortfarande missfärgad i kröken så upprepar du de första stegen på kvällen innan du går och lägger dig – låt såpan stå i toaletten övernatten och nästa morgon kan du enkelt skrubba loss smutsen/missfärgningen med toaborsten.

Skulle missfärgning ändå finnas kvar är det roligen inte biologiskt utan missfärgning av metall (grön missfärgning kommer tex från kopparrör.) Det tar du enkelt bort med ättika eller vinäger. Låt på samma sätt ättikan verka en stund innan du skrubbar med toalettborsten.

Enkel kemi ligger bakom

Smuts i badrummet är oftast biologisk, dvs kommer från oss människor som bor här, djur eller växtriket. För att städa bort den typen av smuts behövs en produkt med högt pH-värde, tex Västerbottenssåpa.
Smuts i badrum kan också vara fet. Du minns kanske kemilärarens ord?

Lika löser lika!

 

För fet smuts fungerar således en fet såpa bäst – Västerbottenssåpa är överfettad, dvs har ett överskott av fett samtidigt som den har ett högt pHvärde vilket gör den mycket effektiv just i badrummet.’

Metaller – korrotion, tas däremot enklast bort med något som har ett lågt pHvärde. Ättika fungerar utmärkt!
Med denna enkla grundkemi klarar du all städning i badrummet utan skarka och onödiga kemikalier.

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Så är det inte på min badrumsflaska. Den är lika som de andra flaskorna.

Lena Söderqvist

Lämna en kommentar