Så rengör du ugnsluckan

Hur rengör man ugnsluckan?

-Ja, det största problemet med själva ugnsluckan brukar vara att komma ihåg hur man tar isär och sätter ihop den igen.

 

Jag kommer att använda detta kit idag

1. Det står förstås i instruktionsboken men det är inte alla gånger man har den kvar. Så mitt bästa tips här är att fota hur den ser ut och sitter ihop INNAN du tar isär den. Det finns alldeles för många olika ugnar för att det ska gå att göra en rimlig guid till hur man gör i bloggform. Fota klipps och sidorna av själva luckan så brukar det lösa sig sedan.

 

 

Husmorstips: Fota hur ugnsluckan sitter ihop

Fota ugnsluckans sidor, kanter, clips och lister så ser du åt vilket håll och på vilken plats allt ska sitta när det är dags att sätta ihop luckan igen.

 


Glasen i ugnsluckan brukar bli bruna och fläckiga. Har det här suttit ett tag kan det bli riktigt svårt att få bort men det går. Det tar bara lite längre tid om man låter det sitta för länge.


Ugnsluckans glas före rengöring med såpa

Det som sitter fast på glaset kommer såklart från maten vi haft i ugnen och det är oftast fett och bränt så en fet basisk såpa är en enkel lösning.

2. Såpa in glaset och se till att såpa och vatten (man får jobba upp ett skum) täcker glaset och låt det sitta över natten. Gärna två nätter om det är mycket. 

3. Skrubba sedan med ekofiberduk, undvik så långt som möjligt att använda något vasst som kan repa. Efter den behandlingen släpper det mesta.

 

Så rengör du glaset i ugnsluckan


4. Sitter det fortfarande fast så är en glashällssskrapa bra att ha. När man löst upp smutsen över natten med såpa går det att med lätt hand styra glashällsskrapan över glaset och ta de sista fläckarna.

 

* Bonustips, bikarbonat: Vill man hellre skrubba eller om man saknar skrapa, ta då bikarbonat, strö över hala luckan. Ta på vatten och gnugga. Låt vila i 1-2h och gnugga igen med ekofiberduk. Bikarbonat är basiskt med en lite slipande effekt. Tänk på bikarbonatet som en naturlig skurcreme. 

 

 

Rengör glaset i ugnsluckan så här

 

Lös upp smuts med såpa, lite vatten och tid, försök först med ekofiber och sedan med glashällsskrapa. Principen är alltså att först använda såpa, vatten och tid och därefter ett redskap, svamp, ekofiber eller skrapa. 

 

5. Ugnsluckor har flera glas så du får räkna med att upprepa detta på fler glas och på båda sidor.


6. Putsa gärna glasen med mikrofiberduk och fönsterputs, speciellt insidorna (mellan glasen)  innan du monterar ihop luckan igen.Ren och klar ugnslucka

Putsa glasen med lite fönsterputs innan du sätter tillbaka dem så blir de riktigt blanka och fina.

 

Ett sista tips är att förekomma problemen genom att rengöra oftare och sätta formar på en plåt med bakplåtspapper istället för direkt på gallret.Och så är det bara att sätta igång igen och laga goda gratänger Gratäng i ugn

 

Till alla produkter 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar