Så rengör du ugnsplåtarna

Principen för att rengöra plåtar och galler till ugnen är enkel: Låt tid och såpa jobba.
Det är förstås så att det här tar mindre tid och är enklare ju oftare man gör det.
Sitter det som berget ja då kan man få fylla på med såpa, vatten och tid men till slut så löser såpan smutsen och det är lätt att bli av med den.

 

Går det inte att använda något starkare som gör att det går fortare? -Jo, visst gör det det. Det finns nästan alltid starkare och mer kraftfulla kemikalier att ta till men frågan är om man vill “umgås med dem” och om du vill laga mat på den ytan senare.

 

 


Det här är mitt förslag till hur du rengör plåtar och galler utan någon större ansträngning och helt utan onödiga kemikalier.

  1. Såpa in plåtarna
  2. Jobba upp lite skum med hjälp av en svamp eller ekofiberduk
  3. Lägg i en plastpåse och låt ligga över natten eller till och med flera dagar om det är illa. Låter du plåtarna ligga längre än över natten är det en bra ide att titta till dem så att de verkligen är våta av såpa och vatten. Det får inte torka.
  4. När du märker att smutsen släpper så skrubbar du dem bara med ekofiber, svamp eller styvare borste, det som passar dig. Själv tycker jag att en kopparskrubbare är mycket effektiv till ugnsgaller. Det är så lätt att ta den runt “pinne” för “pinne” i gallret och få det rent med ett enda drag.
  5. Sedan är det bara att skölja och torka!

 

________________________________________
Frågor och svar


1. Hur rengör jag enklast ugnsplåtar?
Svar: Såpa in plåten med såpa och vatten, låt vila i en försluten plastpåse tills dess att såpan löst upp smutsen och du enkelt kan gnida av smutsen. 
Mer tid och såpa gör jobbet lättare.


2. Finns det starkare kemikalier som gör jobbet snabbare?
Svar: Ja, det finns nästan alltid en starkare kemikalie, frågan är om du vill ha den i ditt kök?


3. Fungerar detta knep på grillgallret också?
Svar: Ja

     

    Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

    Tillbaka till blogg