Så storstädas ett badrum, tema: Våtrum plastmatta, plastvägg

 

I den här bloggen ska vi guida dig i storstädning av badrum och ett badrum med plastmatta, våtrumsmatta både på golv och väggar.

 

Så här ser badrummet ut innan vi börjar. Ett helt vanligt badrum hos en barnfamilj.

 

Ovan ser du utgångsläget. Ett helt vanligt badrum i en vanlig svensk villa byggd på 1980talet med plastmatta både på golvet och väggarna. Badrummet används av en familj med flera barn som precis som alla andra har för lite tid till städning. Vi ska hjälpa dem med ett storstäd och ni får hänga med här steg för steg.

 

Barumsmatta i plast våtrumsmatta så här rengördu den på djupet

 

Så här ser badrumsmattan ut vid en närmre titt. Som ni ser har mattan en struktur. Det är bra det gör mattan mindre halkig när den blir våt men i strukturen sätter sig också smuts. Från tillverkarnas och hantverkarnas håll rekommenderas det att man torkar / moppar plastmattor minst en gång i veckan för att hålla dem rena men ärligt talat …. alla gör inte det, det finns kanske inte tid att ALLTID moppa en gång i veckan och då fastnar smuts i strukturen. Då går det INTE att moppa bort smutsen längre. Vi ska istället ta bort den med en vanlig skurborste och såpa.


Såpa med ett överskott på fett och ett högt pH-värde kommer enkelt att lösa smutsen i strukturen på mattan. Den basiska delen i såpan tar all smuts som kommer från växt eller djurriket – det är det mesta, det som kommer från oss själva eller det vi får med oss in.


Fettet i såpan kommer att lösa alla delar i smutsen som är just fet – allt enligt principen: lika löser lika!

 

Det här behöver du för att skura bort smutsen från en badrumsmatta, våtrumsmatta

 

Här använder vi vår egen Badrumssåpa, en mjuk skurborste och en ekofiberduk. Varmt vatten i liten mängd och såpa – sedan är det faktiskt bara att knäskura. Skura noga i hörn och skarvar och över allt där smutsen sitter i mattan. Observera att skarvar mellan matta och matta, våtrumsmatta och golvmatta ofta har spår av lim eller silikon. Försöker du att skrapa bort silikonet limmet riskerar du en vattenskada. Tyvärr är det så att smuts och mögel kan leta sig in bakom och under silikon och lim och missfärga det. För att åtgärda det behöver du kontakta en fackman. Att skrapa bort det med t ex en klickskrapa kan skada fuktspärren. Så upptäcker du att det är just en limmad kant som missfärgats på ett sådant sätt att den inte går att skura ren behöver du kontakta en kunnig golvläggare för att fixa problemet.

 

Våtrumsmatta efter att den såpskurats

 

Så här ser plastmattan, våtrumsmattan ut efter att den såpskurats . Som du ser på bilden så har smutsen i strukturen släppt och mattan är ren och fin. Tänk på att när du såpskurar plast måste du nogsamt skölja och torka upp. Såpa ska inte lämnas kvar på döda material så som plast. Plast kommer inte att suga åt sig av fettet i såpan så som ett trägolv gör utan överskottet kommer att lägga sig som en hinna och bli mycket hal när golvet blir vått igen. Så efter att du skurat loss smutsen ur mattan, torkar du upp allt vatten och alla smuts med en trasa. Finns möjlighet att spola golvet så kan du göra det och därefter nogsamt raka bort vattnet med en gummiraka. Men se till att rummet tillåter detta så att du inte orsakar vattenskada.

 

Före och efter såpskurning av våtrumsmatta i plast

 

Till vänster ser du mattan och smutsen i strukturen och till höger samma matta efter att den såpskurats med såpa och borste.


Snabb genomgång

 

  1. Skura med borste, varmt vatten och såpa.
  2. Torka med skurtrasa alt skölj av och raka av med golvraka.
  3. Kontrollera att inte såpa lämnas kvar på golvmattan, det kan göra den mycket hal när den blir våt nästa gång.
  4. Vid nästa städning kan golvet moppas som vanligt med ett par droppar diskmedel i skurhinken.

 

WCstolen och att rengöra den

 

Skura wc med såpa

 

Att torka av wc-stolen med en trasa och lite såpspray då och då är en bra vana men det fungerar inte som storstädning.

 

De flesta wc-stolar är fästa i golvet med skruvar och det bildas en kant mellan porslin och golv där smuts gärna gömmer sig. Det här löser vi genom att såpskura även runt själva toaletten. Skurborsten, vattnet (varmt vatten) och såpan får bort den smuts som du aldrig får bort hur mycket du än torkar med en trasa. I skruvarnas spår och mellan golv och porslin. Så genom att storstäda med skurborste även här blir toaletten riktigt ren och fin. När du ändå är igång med skurborsten, passa så på att skura under vattenbehållaren och på de ledningar som förser toaletten med vatten. Dessa rörkopplingar och skarvar blir snabbt smutsiga även om de inte syns så väl. Har din toalett en knapp för spolning kan det finnas en kant även här som mår bra av att såpskura.
Själva toalettsitsen och de hål den är fäst i rengörs på samma sätt. Lyft av toalettsitsen, placera den i dusch eller badkar och skura den ren i skarvar och “piggar”.  Porslinet skuras rent och torkas med trasa innan sitsen sätts tillbaka. Din toalettstol är nu som ny.

 

 

Badrumstillbehör som så lätt blir ofräscha

Saker vi förvarar i badrummet blir fort och lätt smutsiga och vi upplever dem som ofräscha. Det tar en faslig tid att torka och putsa allt rent, speciellt om det finns många i hushållet blir antalet flaskor och attiraljer snabbt stort. Ett mycket enkelt knep är att samla allt i badkar eller dusch använd såpa, en borste och en ecofiberduk om du behöver och skrubba dem rena, skölj av och låt dem rinna av och torka medan du städar resten av badrummet. Små kanter och veck längs pumpflaskors pumpar blir då helt rena, -ja nästan som nya.

 

rengör saker i badrummet med såpa och borste

 

rengör saker i badrummet med såpa och borste

 

Duschdraperier och hur du rengör dem


Duschdraperier är ett kapitel för sig. De är bra att ha men få saker blir så trista som just draperiet.

 

Detta behöver du för att rengöra duschdraperiet

 

För att få familjens två draperier rena från mögel och alger så använder vi badrumssåpa, ekofiberduk och tvättmaskinen. Båda draperierna är angripna av mögel och vi förbehandlar båda sidor av draperierna längs kanterna där möglet sitter med såpa och varmt vatten på ekofiberduk. Därefter tvättar vi dem i maskin enligt tvättråden. Observera att en väldigt plastigt (ofta billigt) draperi inte alltid går att rädda. Tvättmaskinen kan förstöra det men det kan vara värt ett försök att rädda det. Allt vi kan använda igen, laga, tvätta och återbruka istället för att köpa nytt är såväl en ekonomisk som miljömässig förtjänst. Tillåter tvättrådet så är 60*C att föredra.

 

Duschdraperi före och efter rengöring med såpa

 

Före till vänster och efter till höger. Duschdraperierna blir helt rena när kanterna förbehandlas med såpa och sedan tvättas i maskin.

När du storstädar ditt badrum – glöm inte att rengöra golvbrunnarna och avloppen.


Det är inte roligt MEN det är det absolut enklaste sättet att undvika en vattenskada. Rena golvbrunn så att allt vatten försvinner dit det ska är en billig försäkring och något som faktiskt gå ganska snabbt att göra. Det finns en helt egen blogg och det inte helt angenäma arbetet med att rengöra en golvbrunn här på städbloggen.


Glöm heller inte att ta bort fronten på badkaret och det finns ett sådant och att torka ovanpå badrumsskåpen. är det nödvändigt säger den lite mer praktiskt lagda? -Ja genom att hålla hela badrummet rent så virvlar inte damm och smuts runt och gör dina i övrigt rengjorda ytor dammiga direkt igen.

Glöm heller inte att städa ovanpå badrumsskåpen

 

Klart badrummet är städat!

 

Nyskurat badrum, plastmattan är som ny efter såpskurningen

 

 

Som en liten bonus passade vi på att byta ut familjens tandborstar mot miljövänliga tandborstar i bambu och schampo och balsam mot fasta schampo och balsamkakor. Det är inte bara klimatsmart utan sparar en otrolig massa plats i badrummet. Tänk dig att slippa alla schampoflaskor och burka istället har du bara två små fina fasta “tvålar”.

 

Se filmklippet här

 

Butiken Västerbottenssåpa 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar