Så tar du bort rost

Rost är ett resultat av korrosion där järn reagerar med syre och vatten, bildande porösa järnhydroxider. Rost kan vara ytlig eller djup, och den senare kan försvaga materialets hållfasthet snabbt. I en demonstration används citronsyra för att ta bort rost från angripna verktyg. Efter rengöring med såpa och en skyddsbehandling med matolja förhindras framtida rostbildning.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

Först ska vi reda ut begreppen!

Vad är rost?

Rost är ”fnasiga”, porösa järnhydroxider som innehåller vatten. Oftast är rost rödbrun. Rost bildas då järn korroderar ett annat ord för rostar. För att något ska rosta behövs vatten och syre. Eftersom att rost är poröst skyddar det inte det underliggande järnet mot vidare korrosion utan gör istället så att det rostar än fortare när det väl börjat rosta.

Rost bildas i två steg. Först blir det rödrost, den är ljust rödbrun och mindre allvarlig. Den här rosten kan man ofta få bort. Vi ska visa hur! Men om rödrosten får vara kvar blir den så småningom gravrost som är mörkbrun eller svart. Gravrost är hygroskopisk vilket betyder att den tar till sig fukt, och vid närvaro av fukt går angreppet på djupet. Hållfastheten hos det angripna föremålet försämras snabbt.

Vi ska nu se om vi kan ta bort ALL rost från den här tången?

 

 

Tången är angripen av både ytlig rost och djup gravrost. Man kan nu tänka sig att vi skulle behöva något mycket starkt men med lite enkel kemi behövs det inte alls. Vi behöver en syra – och det räcker med vanlig citronsyra.

Citronsyra tillsätts som antioxidationsmedel i tex saft och sylt och återfinns i innehållsförteckningen som E330, citronsyra används också för att bevara vitaminer i livsmedel. Den kemiska beteckningen är C6 H8 O7. Citronsyra är alltså surt men inte farligt, citronsyra finns som namnet antyder naturligt i citroner.

Här har vi lagt tången och den lilla klockan i ett bad med vatten och 4msk citronsyra. Som du ser på bilden nedan försvinner den ytliga rosten omedelbart men eftersom att dessa föremål är ordentligt angripna får de ligga kvar i sitt bad.

 

 

Nedan ser du badet efter två dagar.

 

 

På botten av skålen ligger den lösa rosten.

 

 

Föremålen är nu fria från rost och vi rengör dem med såpa och ekofiberduk för att få bort citronsyran och den sista rosten som nu sitter löst.

 

 

Här ser du hur djupt angripen tången varit av rost på sina ställen.

 

 

För att skydda föremålen från framtida angrepp av rost lägger vi dem i matolja och hettar upp dem i stekpannan en kort stund men på hög värme. När de svalnat torkar vi dem rena med papper eller trasa.

 

 

Svärtning är en metod för rostskydd. Det man gör är att hetta upp metallen ifråga (ofta järn) till ca 300°C och därefter stryker man på linolja. Detta skyddar mot rostangrepp och järnet får en djup, svart yta, därför kallas det ”svärtning”. Här har vi istället för linolja använt vanlig matolja (raps).

Före

 

 

Efter

 

 

 __________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

- Varför behövs vatten och syre för att järn ska rosta?
Rostbildning kräver både vatten och syre. Vatten möjliggör korrosionsreaktionen genom att fungera som en elektrisk ledare, medan syre är en del av den kemiska processen.

 

- Hur kan man ta bort ytlig rost från ett föremål?
Ytlig rost kan tas bort genom att använda en syra, som i det här fallet citronsyra. Citronsyran reagerar med rosten och löser upp den från ytan.

 

- Vad är hygroskopisk rost och varför är den farlig?
Hygroskopisk rost, som gravrost, är mörkbrun eller svart och har förmågan att absorbera fukt från omgivningen. Detta leder till att rosten kan fortsätta angripa föremålet djupare och snabbare, vilket försämrar dess hållfasthet.

 

- Hur skyddar man föremål från framtida rostangrepp efter att ha rengjort dem?
Efter rengöring behandlas föremålen med matolja och värms upp i en stekpanna för att bilda ett skydd mot rost. Detta skapar en barriär mellan metallen och fukt, vilket förhindrar korrosion.

 

- Vad är svärtning och hur utförs det?
Svärtning är en metod för rostskydd där metallen upphettas till cirka 300°C och sedan behandlas med linolja för att ge en djup svart yta. I det här fallet användes istället vanlig matolja för att uppnå liknande skydd.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar