Att såpskura mattor

Under den senaste helgen fick vi äntligen chansen att skura våra mattor i det härliga vårvädret. Med en emaljhink från Kockums och fast VästerbottensSåpa på bryggan, använde vi vår ekologiska skurborste för att skura våra blå trasmattor.

Senast redigerad den 8 maj 2024


 

Såpskura mattor

 

Under helgen som gick tittade solen fram och då var vi snabba ut på bryggan för att skura mattorna. Härlig vårluft och en frisk vind men varmt vatten i hinken gjorde det ändå till en riktigt trevlig stund.

Vi valde att använda den fasta såpa då den är praktisk att använda tillsammans med en vanlig panel skurborste. En klick såpa är mycket lättare att fördela över en matta än den flytande såpan som på en gång dras in i materialet. Med den fasta varianten kan man enkelt pytsa ut lagom mängd vatten och såpa för att få ett lagom tjockt skum.

Blå trasmatta med såpa och skurborste på, i bakgunden syns en  emaljhink från Kockums  smt en glittrande sjö.

 

Här skuras det.

Vi skurade mattorna på båda sidor (som beskrivits ovan) med ljummet vatten, borste och fast VästerbottensSåpa varpå de sköljdes med vatten och hängdes på tork i vårvinden. Rena mattor med en härlig enträdoft blev resultatet.

Ekologisk, gammaldags skurborste från Västerbottenssåpa's webbutik. Tillverkare Iris Hantverk

 

Ekologisk, gammaldags skurborste från Västerbottenssåpa’s webbutik. Tillverkare Iris Hantverk

Mattan på bilden är som av en slump vävd av faster Sonja Winther, vars mor var Fredrika Helmersson, gammelfarmor med originalreceptet på såpan. Det här är en liten släktsaga signerad familjen Helmersson som bara fortsätter vidare, generation för generation.

// Sara

Tack till Terese Rymondsdotter Mattsson som tagit bilderna

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar 


 

- Varför valde vi att använda fast VästerbottensSåpa istället för flytande såpa för att skura mattorna?
Vi valde den fasta såpan eftersom den är lättare att fördela jämnt över mattan med hjälp av en vanlig panel skurborste. Den flytande varianten tenderar att dras in i materialet på en gång.

 

- Hur rengjorde vi mattorna efter att ha använt såpa och skurborste?
Vi skurade mattorna på båda sidor med ljummet vatten och fast VästerbottensSåpa innan vi sköljde dem med rent vatten och hängde dem på tork i vårvinden.

 

- Vilken är historien bakom mattan som användes under rengöringen?
Mattan på bilden är vävd av faster Sonja Winther, vars mor var Fredrika Helmersson, som hade det originalrecept på såpan. Det är en del av släktens historia som fortsätter att föras vidare genom generationerna. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar