Såpskura trasmattor - hur gör man?

Trasmattor är handgjorda mästerverk av återbrukade tyger, vars tillverkning kräver noggrann planering och skicklighet. Att vårda dem genom såpskurning är en traditionell metod som förtjänar respekt. Här delar vi en guide om hur du utför denna process med omsorg.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Trasmattor är ofta handgjorda av vana händer som omsorgsfullt sparat tyger, klippt dem till mattrasor, planerat färgerna, satt varpen och sedan vävt mattan.

 

Ett fantastiskt återbruk och ett hantverk som man bör ha respekt för och vårda. Ta hand om mattorna genom att på gammalt sätt såpskura dem. Har man tillgång till en brygga är det förstås enkelt och traditionsenligt men en vattenslang på en gräsmatta går också bra. Självklar gäller vanligt “folkvett” så man kan inte tvätta sina mattor där det inte är lämpligt eller inte tillåtet. Tvätta aldrig annat än vanliga mattor hemifrån i sjön. T ex bilmattor eller sådant som fläckats av miljöfarlig substans tvättas vid godkänt avlopp. Här följer en blogg om hur man gör det på gammalt sätt.

 

Det här behöver du:

1. Fast gammaldags såpa

2. Skurborstar – gärna en mjukare borste med t ex tampicofiber

3. Vatten

 

 

Så här gör du:

 

1. Blötlägg. Lägg mattorna i sjön / balja om du inte arbetar på en brygga och låt dem ligga tills de sjunkit och sugit åt sig ordentligt med vatten. Trasmattor kan bestå av flera olika material som alla tar olika lång tid att blötlägga så låt det ta sin tid.

 

2. Ta den fasta såpan direkt på borsten och jobba längs med linjerna – färg för färg. Det ska löddra och behöver du så skopa på mer vatten. 

 

3. Dra upp en del av mattan på bryggan / underlaget (gräsmatta fungerar också) och skura en del i taget.

 

 

4. Skölj med slang eller hink, rulla ihop den skurade delen och dra upp mer matta. Fortsätt så här tills dess att mattan är skurad. Den noggranna gör nu samma sak på andra sidan.

 

 

5. Skölj sedan mattan mattan.


6. För att mattan ska torka inom rimlig tid ska den nu trampas. Rulla upp en del av mattan och trampa längs mattan, flytta fötterna en liten bit i taget bara att pressa ut så mycket vatten som möjligt.

  

 

7. När du trampat hela den rullade mattan tar du hela rullen och slår den med några kraftiga slag mot en kant eller sten för att ytterliga få ut vatten ur den.

 

 

8. Nu är det slutligen dags att hänga dina mattor på tork. Tänk på att hänga mattorna på längden så som bilden visar. Genom att göra så här riskerar du inte att någon av linjerna/färgerna i mattan färgar av sig och rinner in i den andra färgen. Trasmattor är som sagt ett fint gammalt återbruk av textilier som annars skulle ha hamnat i soporna men det innebär också att materialen i mattan kan vara av varierande sort, därför är det säkrast att torka mattorna som visas nedan.

 

 

Butiken Västerbottenssåpa

 

____________________________________________________________________________________

 Frågor och svar

 


- Varför rekommenderar vi att blötlägga trasmattorna innan såpskuring?

Genom att blötlägga mattorna absorberar de vatten ordentligt, vilket underlättar rengöringsprocessen och gör det lättare att lösa upp smutsen.

 

 

- Varför är det viktigt att använda fast gammaldags såpa för att rengöra trasmattor?

Den fasta såpan är effektiv för att löddra och bryta ner smutsen i tygerna på ett skonsamt sätt. Dess historiska användning i traditionell rengöring gör den lämplig för detta ändamål.

 

 

- Hur bör man hänga upp trasmattorna för att undvika att färgerna rinner ihop?

För att undvika att färgerna blandas rekommenderar vi att hänga mattorna på längden, med linjerna vertikalt, så att ingen färg rinner in i den andra.

 

 

- Varför är det viktigt att trampa på mattorna och sedan slå dem före torkning?

Genom att trampa på mattorna pressas överskottsvattnet ut, vilket gör att de torkar snabbare. Att sedan slå dem mot en kant eller sten ytterligare hjälper till att avlägsna vatten och fräscha upp fibrerna.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar