Såpskura trätrall - hur gör man?


Här tar vi en annan väg för att vårda trätrall - genom såpskurning! Det är en metod som kanske inte är lika vanlig som oljning, men den erbjuder unika fördelar och en speciell estetik för din trall. Genom att använda såpa istället för olja ger du trallen en mjuk och naturlig känsla utan att ge den en blank yta. 

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Kan man såpskura tryckimpregnerad trätrall… eller trall utan impregnering för den delen?

 

– Jo då! Det är helt sant, man kan faktiskt välja att såpskura trätrall istället för att olja den. (Det är lite samma sak som att såpskura ett trägolv inomhus.)
Skillnaden mellan såpa och olja är att trätrallen inte kommer att få en oljig och blank yta med såpan utan istället får den en mjuk, varm känsla. Tryckimpregneringen i virket räcker som grundskydd, hållfastheten blir inte bättre av att man oljar eller såpar. Ytbehandla gör man för att slippa små sprickor, få en behaglig och vacker yta  och om man väljer att såpa slipper man problemet med att trallen drar till sig pollen och annan smuts då ytan blir sammetslen och lättstädad. 

 

Så här gör du:

 

 

1. Börja med att sopa rent!

 

En gammaldags kvast eller sop fungerar bra. Du vill sopa av allt som ligger löst på ytan.

 

2. Skurborstar och såpa är vad du behöver sedan.

 

– Välj en grov borste om trallen är hårt smutsad.
En Levang är en borste avsedd för att monteras på ett skaft. Den är bra att ha om du har en stor altan / trall.
Såpan måste vara av överfettad modell för att skapa den där skyddande ytan och ge den sammetslena känslan som ett gammalt skurgolv har.
– Skura med varmt vatten/ljummet och såpa för att få rent.

 

 

3. Jobba extra på områden som fläckats eller angripits av alger, lavar eller mossa.

 

 

 

 

Angrepp av lavar

 

 

4. Skölj eller torka av!


Om det behövs. Ser du att ytan är full av saker som skurats loss från träets yta så behöver du få bort det här innan du går till nästa steg. 

 

5. Ytbehandling.


Torka golvet med kallt vatten och rejält med såpa (överfettad såpa) Det ska bli såpa kvar, fettet i såpan ska dra in i träet. 1l såpa + 9l vatten i en skurhink brukar vara lagom.
Torka hela ytan med mycket såpa i trasan så att det sugs in i träet. När träet torkat så kommer du att märka om det vill ha mer såpa, om det vill suga åt sig mer av fettet i såpan. Är det så upprepar du steg 6. Gamla, torra och porösa ytor vill ha mer såpa än nya hårda träslag.

 

 

 Före och efter

 

 

 

Träet har fått en mjuk och “varm” yta. Det kommer inte att dra till sig pollen och annan smuts på samma sätt som en oljad trall gör.
– För mer yta, torka fler gånger med kallt vatten och såpa.
Dagen efter, trätrallen har fått torka under natten.

 

 

Den här bilden kommer från en kund. Att ljuset inte är detsamma på bilderna beror på att efter-bilden är tagen nästa dag då trallen torkat efter att den såpskurats.


Obs! Använd aldrig högtryckstvätten direkt på trätrallen det kan skada plankorna!

 

Såpskurning av trätrall, en kort film…

 

Här finns vårt paket med allt du behöver: Såpa till altan, trädgård och utomhus

 

_________________________________________________________________________________

Frågor och svar

 


- Hur skiljer sig såpskurning från traditionell oljning när det gäller att vårda trätrall?

Till skillnad från olja, som kan ge en blank yta, ger såpskurning en mjukare och mer naturlig känsla. Dessutom fungerar såpan som ett skydd utan att påverka trätrallens hållfasthet negativt.

 

- Vilka steg ingår i processen för att såpskura trätrall?

 

 

 

Processen innefattar rengöring av trallen, användning av skurborstar och överfettad såpa, fokusera på fläckiga eller angripna områden, sköljning eller avtorkning vid behov, och avslutande med att behandla träet med såpa och vatten för att få en mjuk och lättstädad yta.

 

- Vad är fördelarna med att använda överfettad såpa för att såpskura trätrall?

 


Överfettad såpa ger inte bara ett skyddande lager utan ger också trätrallen en mjuk och varm känsla. Dessutom bidrar den till att förhindra att trätrallen drar till sig pollen och smuts, vilket gör det enklare att underhålla över tid.

 

 

Vi rekommenderar att man använder vår trallsåpa. Paketet med trallsåpan, skurborstarna och skurtrasa kan man hitta här: Såpa till altan, trädgård och utomhusBeställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Hej!
Funkar såpa även till kärnfuru?

Stig Westerdahl

Hej!
Funkar såpa även till kärnfuru?

Stig Westerdahl

Lämna en kommentar