Skurborst-guiden, här förklarar vi exakt vad som är skillnaden mellan en rotborste och en panelborste!

 

Vad är det för skillnad på en rotborste och en panelborste och vad är en levang?

Här hittar du svaren

1. Rotborste: en skurborste där själva borsten är gjorda av risrot eller Muhlenbergia macroura som plantan egentligen heter. Det är en gräsart och det är inte gräset utan rötterna man använder. Dessa rötter är särskilt sega, spänstiga och vattentålig och passar därför bra att göra skurborstar av.
Användningsområden: Oömma golv, gamla skurgolv, ytor av sten eller trä som smutsas hårt och behöver rengöras med såpa. Fungerar även utomhus. Används ej till plastgolv.

2. Panelborste: En klassisk svensk modell av skurborste där själva träpanelen är formad som ett S. Borsten kan vara av mjuk tampico eller grövre unionblandning.
Användningsområden: Klassisk skurborste. Använd för golv och grovrengöring av kök, badrum, mattor och möbler. Välj hårdhet på borsten efter användningsområde.

3. Levang: är en skurborste som är tillverkad med fäste eller ett hål för att monteras på ett skaft. Levangen kan ha olika form, storlek och borsten kan ha olika hårdhet.
Användningsområden: Används för att skura stora ytor, golv eller trall utomhus. Välj borst efter ändamål.

4. Spisborste: En skurborste med handtag, vanlig tysk modell. Spisborsten användes frekvent förr när kakelugnar och järnspisar fanns i alla hem. Dessa skulle både rengöras och svärtas och då kom spisborsten väl till pass. Spisborsten är spetsig framtill för att komma åt alla hörn och kanter på en spis.
Användningsområden: Används till rengöring av vedeldade spisar men fungerar utmärkt över allt där du behöver kolla åt i hörnen. En spisborst är också att föredra om du skurar mycket eller har värk i händer och fingrar. Handtaget gör den mycket enklare att greppa.

5. Badkarsborste: En specialborste, rund eller oval där skaftet står rakt upp från borsten så att man når att komma åt och skura botten på ett djupt kar eller badkar.
Användningsområden: Används för att enkelt rengöra badkarets botten. Har du badkar hemma är det här en borste värd att investera i. rengöring av badkaret är annars både slitsamt, obekvämt och tidskrävande.

OBS: Alla borstar av trä och andra naturmaterial kan spricka. Borsten är inte förstörd även om den spruckit lite. Trä är ett levande material och drar till sig väta samt torkar beroende på vilken miljö den förvaras i. För att undvika sprickbildning bör borsten förvaras torrt mellan användningarna med borsten neråt.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar