Snö-skura mattor. 6 enkla steg, så här gör du!

Så här snöskurar du dina mattor!

Julen är slut och ska städas ut och nu börjar det vara dags att ge mattorna en omgång igen!
Att snöskura dem är ett effektivt sätt att rengöra sina mattor, förutsatt att man har snö då förstås. Här har vi för årstiden ovanligt lite snö men ingen anledning till oro …. snö kommer så att det räcker och blir över.

 

 

 

I vart fall har vi gott och väl så att det räcker till alla mattor man kan tänkas ha.

Det här ska göras när snön är ganska kall, helst inte blöt och våt snö. Det är också en förutsättning att marken är frusen under så att du inte får i smuts från marken in i mattan. Har du lite snö kan du lägga ut mattan på ett altangolv och ösa snö över. Vi tog våra mattor och åkte ut på sjön. Isen är förstås ren och fin och så får man exakt hur mycket plats som helst.

 

Gör så här:
1. Rulla ihop dina mattor och tag med ut till lämplig plats. Ta med en kvast.

2. Skaka av mattorna väl och lägg dem sedan i snön. Har mattan en uppsida och en nersida så ska uppsidan – den sida du går på vändas ner mot snön. Trasmattor får man ”köra på båda sidor”.

3. Promenenra över mattan så att du får in snö i mattan men se till att inte ha något vasst eller smutsigt under.

4. Vänd mattan och upprepa om det är en trasmatta.

5. Borsta av snön med en kvast. Jobba gärna lite med kvasten så att den drar ur snön OCH smutsen. Vänd och upprepa tills dess att du är nöjd.

6. Skaka av mattan och piska den ett par gånger med kvasten.

I och med att det mesta av snön åker ut mattan när man piskar/skakar den så kommer den inte att vara speciellt blöt när du tar in den. Har du ett fint parkettgolv bör du ändå hänga den att torka en stund innan du lägger tillbaka den. Du kommer att märka att snön du piska / borstar av mattan är missfärgad och det är ett bra kvitto på att metoden fungerar.

Händer inget oförutsett så räcker den här rengöringen hela vägen fram till våren när det åter blir dags att skura mattor på bryggan.
En låda rena, fina mattor känns bra att ta med sig in igen

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar