Städa hela huset i raketfart

Städning är viktigt men kan ibland kännas som ett stressmoment i vardagen. Ibland räcker tiden inte till, särskilt när annat tränger sig på. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att snabbt och effektivt städa hela huset utan att bränna ut dig.

Senast redigerad den 20 maj 2024

 

 

Visst är det tillfredsställande att röja ur skåp och lådor, torka ur med såpa och trasa och känna att här är det ordning och reda och rent och fint men så ser inte livet ut alla gånger. Vi mår inte bra av allt för mycket smuts och stök hemma men vi mår heller inte bra när städningen blir en stress, ett ok i vardagen.


Du känner säkert igen dig situationer som när tentorna ligger allt för tätt och timmarna inte riktigt räcker till för “plugg”, eller att barnen är sjuka, eller inte sover om nätterna eller när huset ska målas om … då är det lätt hänt att städningen inte blir av och det här helt ok. Sådant är livet! Men så kommer det ett tillfälle när det ska redas ut och städas upp och då gäller det att inte ta i så att du bränner ut dig. Här är mina bästa tips på hur du städar hela huset i raketfart.

 

1. Förklara läget för familjen. Det tar en person väldigt lång tid att röja upp överallt MEN om ni alla hjälps åt så är det klart på en kortare stund och ni kan sedan göra något annat.

*Sätt gärna upp ett mål. Till Exempel: Om vi alla hjälps åt och städar upp så kan vi köpa glass sedan eller se en film.
*Dela upp bostaden i områden så att alla får varsitt rum att ansvara för.
*Förklara arbetsordningen.


2. Börja med att sortera:
* Smutstvätt till tvätten - Rena kläder hängs undan. Hallen är ofta ett problem. Se till att familjen inte har alla sina saker i hallen. Slalompjäxor och vandringskängor behöver mest troligt inte stå framme. Ställ / häng undan i förrådet så blir det genast lättare att städa.

 

 

* Sortera papper, glas, hushållssopor - släng allt som ska slängas. Reklam, gamla kuvert, kartonger och annat papper samlas ihop och sorteras. Släng annat skräp och sortera eventuella pantflaskor.

 

 

Disk sätts i diskmaskinen och starta diskmaskinen. Bär nu ut ALLA sorteringar, tvätt och sopor även sopkorgen i badrummet och om det finns papperskorgar i andra rum.


När det här är gjort i alla rum - KÄNN IN SKILLNADEN. Det värsta är avklarat och tillsammans tar det inte lång tid alls.

 

 

3. Nu är det dags att rengöra. Och nu beror det förstås på hur mycket tid du har för städning i raketfart men gör det du / ni hinner.

Börja med att blanda till såpspray och plocka fram trasor. Vi på Västerbottenssåpa har tagit fram såpspray för kök, allrum och badrum. En god idé är att ha en av varje sort redo.

 

 

Börja uppifrån, torka alla bordsytor och bänkar rena. Torka av ev kladdiga barnstolar och köksluckorna tar du med såpspray och en mjuk trasa. Spishällen kan du spraya på och lämna en liten stund så gör såpan sitt ;) 

 Har du tid så torka av lister, bokhyllor och så vidare … men vet du vad? Är det bråttom är det inte hela världen. Det kan du ta en annan dag.


4. Toaletten - mycket viktigt område för att hemmet ska kännas rent och fint. Så börja med att rengöra toaletten. Använd gärna badrumssåpa i WC och “gno” med toaborsten. Låt gärna lite såpa stå i toaletten för att lösa upp sådant som fastnat. Har du en toalett där sitsen lätt kan lossas så är mitt bästa tips att ta bort den, lägga den på golvet i duschen och rengöra den med såpa och vatten. Vår badrumssåpa som spray fungerar utmärkt porslinet. Använd aldrig samma trasa till andra rum, ha en speciell trasa för rengöring av just toaletten. Professionella städare använder rosa/röda trasor endast till toaletter (en färgkod ;) ) på så sätt riskerar du inte att sprida bakterier i huset. Nu sprayar du handfat och kranar med såpspray och torkar av. Klart!


5.  Golven. Nu ser dina golv antagligen inte så roliga ut! När man torkat uppifrån så hamnar allt på golven. Är det nu “kris på tid”kör du bara dammsugaren genom huset och vipps ser hela huset städat ut på raketfart.

Har du lite mer tid så moppar du golven efter att du dammsugat. Lite av vår enträdoftande såpa i skurhinken och huset känns “superstädat”. Har du plastgolv eller parkett så var sparsam med vattnet och såpan, det behövs inte mycket till den typen av golv.


6. Finns det pyttelite tid över så är mitt “topp notch tips” att ta speglarna och kranarna med fönsterputs och mjuk trasa - det gör det där lilla extra.


Sådär ja! Huset är städat och du kan lugnt luta dig tillbaka eller välkomna gästerna om det nu var så att städningen behövdes inför en bjudning eller fest.

Ugnen, golvbrunnarna och fönstren kan du ta hand om en annan gång ;)

 

MVH Sara

 

__________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Hur kan man effektivisera städningen när man har ont om tid?
Förklara läget för familjen och dela upp arbetet. Sätt ett gemensamt mål, som att köpa glass eller se en film efteråt, för att göra städningen roligare och snabbare.Vilka områden i hemmet är viktigast att fokusera på när man städar snabbt?
Fokusera på att sortera smutstvätt, slänga skräp, rengöra ytor, och städa toaletten noggrant. Dammsug eller moppa golven för att få en snabb och synlig förbättring.Vilka tips finns det för att hålla golven rena när man har lite tid?
Dammsug golven för en snabb städning. Om du har mer tid, moppa golven med lite såpa i skurhinken. Var sparsam med vatten och såpa på plastgolv eller parkett.

 

Vilka produkter rekommenderar vi för snabb och effektiv städning?
Vi rekommenderar våra specialanpassade såpsprayer för kök, allrum och badrum. De är lätta att använda och tuffa mot smuts. För golvstädning är vår enträdoftande såpa perfekt för att ge hemmet en fräsch känsla. För glas rekommenderar vi gärna detta spray

 

Med hjälp av Västerbotternssåpa sortimentet kan man se till att hela huset är rent och att det doftar ljuvligt! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar