Städtipset: Så undviker du vägglus

I detta inlägg delar vi användbara tips för att undvika vägglöss och hur du agerar om du misstänker en infestation. Vägglusar sprider sig snabbt och kan vara svåra att upptäcka i tid. Vi förser dig med information om hur du identifierar vägglöss, förebygger dem från att komma in i ditt hem och agerar om du misstänker att du har drabbats av dem.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Städtipset: Så undviker du vägglus

 

Den obehagliga vägglusen sprider sig snabbt – idag tipsar vi om hur du slipper den!

Du som prenumererar på nyhetsbrevet får ta del av nyheter och tips från Västerbottenssåpa innan de kommer upp på hemsidan och i sociala medier. Du blir alltså först med att få reda på det senaste!

Anmäl dig här!

Dagens städtips handlar om vägglusens återtåg och hur du stoppar den!

 

Vägglus, även kallad skäkta och med det latinska namnet Cimex lectularius, är egentligen inte en lus, utan en fem till åtta millimeter lång skinnbagge. Förekomsten av insekten var länge sällsynt och något som enbart förknippades med “gamla tider”, men har nu åter fått fäste till följd av globaliseringen och den markanta ökningen av människors resande. Men det är inte bara efter utlandsresor du bör vidta försiktighetsåtgärder, utan även efter hotellvistelser inom Sverige.

Vägglusen är svår att upptäcka i tid. Under dagen kryper den in i springor i bostaden, ofta gömmer den sig i sängen, för att träda fram under natten för att bita oss när vi sover.

Så här hittar vägglusen hem till dig:

1. Den liftar med med ditt bagage.
2. Den finns i Second Hand-prylar som du tar hem.

Så här hittar DU vägglusen:

1. Vägglusens avföring är ett av de första tecknen. Små, svarta prickar är varningstecken. Kontrollera sängen, lakan, bäddmadrass och resårkärna. Använd gärna ficklampa och sök i skarvar och veck.
2. Bett. Vägglusen biter och suger blod. Den behöver blod från människa eller annat djur för att kunna leva, lägga ägg och föröka sig. Betten liknar myggbett men man reagerar olika på betten. Vissa människor får stora kliande märken medan andra märker knappt av betten. Det finns inget som tyder på att vägglusen sprider sjukdomar, men den är obehaglig.
3. Större kolonier med löss avger också en karakteristisk doft som ofta beskrivas som “mjölig”.
4. Små blodfläckar i sängen. Det är inte säkert att du märkt att du blivit biten under natten.
5. Ljusa skal (ömsat skinn) i t.ex. veck och sömmar i madrassen.
Nedan ser du vägglus i olika stadier samt vägglusbett.

 

Allmänna tips!

1. Håll rent! Dra fram möbler och töm sängarna när du städar. På så sätt upptäcker du snabbt om vägglus kommit in.
2. Ta aldrig in möbler från grovsoprum! Skall du ändå göra det? Var försiktig!
3. Tvätta Second Hand-fynd extra noga.
4. Kontrollera även begagnade böcker innan du lägger dem på ditt sängbord.


 

Så här stoppar du vägglusen från att få fäste i ditt hem!

När du är på resa

1. Ställ aldrig bagage på sängen. Ställ istället väskan i badkaret, på ett skrivbord eller i en bagageställning. Väskan skall inte komma i kontakt med textil eller tapet.
2. Packa i plastpåsar som du sedan lägger i resväskan.
3. Lägg använda kläder och nattkläder som du använt på hotellet i en tättslutande plastpåse i väskan

När du kommer hem

1. Packa om möjligt upp utomhus. Annars kan du även ställa väskan i badkaret eller i duschen.
2. Ta kläder direkt från väskan och in i tvättmaskinen. Tvätta på minst 60 grader då vägglöss dör vid 50 grader.
3. Finare plagg som inte tål 60 grader lägger du i en tättslutande påse och fryser under några dygn.
4. Har du en bastu som du kan sätta på 60*C kan du även använda den för att värma t ex resväskan till en säker temperatur. Viktigt är dock att väskan blir genomvarm OCH att du kontrollerar att detta är brandsäkert. Lägg aldrig textilier obevakade i en bastu. Iakttag försiktighet.
5. Torktumlaren kan också användas för att värmebehandla.
6. Under vintern, lämna väskan på balkongen eller altanen under ett par dygn. Vägglus dör vid -18*C. Får väskan plats kan den stoppas i en tättslutande säck och förvaras i frysen under ett par dygn.
7. Rengör sedan väskan invändigt, ställ aldrig undan en smutsig väska! Torka av utsidan, gärna med fuktad trasa och såpa. Sätt sedan väskan i en plastsäck som du försluter innan du förvarar väskan.
Har du följt dessa instruktioner har du gjort allt du kan för att undvika att få in vägglusen i ditt hem!
Skulle du ändå drabbas av vägglöss är det viktigt att ta tag i problemet så fort som möjligt! Kontakta försäkringsbolag och skadedjursbekämpare omgående. Vägglusen sprider sig snabbt!__________________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Vilka är några tecken på att man har fått vägglöss?
Tecken på att man har fått vägglöss är små svarta prickar (vägglusens avföring) på sängen, lakan, bäddmadrass och resårkärna, bett som liknar myggbett, en karakteristisk doft från större kolonier med löss, små blodfläckar i sängen och ljusa skal (ömsat skinn) i veck och sömmar i madrassen.

 

- Hur hittar vägglusen hem till dig?
Vägglusen kan hitta hem till dig genom att lifta med ditt bagage eller finnas i Second Hand-prylar som du tar hem.

 

- Vilka allmänna tips för att undvika vägglöss delar vi?
Allmänna tips för att undvika vägglöss inkluderar att hålla rent genom att dra fram möbler och tömma sängarna när du städar, att aldrig ta in möbler från grovsoprum, att tvätta Second Hand-fynd extra noggrant, och att kontrollera begagnade böcker innan du lägger dem på ditt sängbord.

 

- Vad rekommenderas för att stoppa vägglusen från att komma in i ditt hem?
För att stoppa vägglusen från att få fäste i ditt hem rekommenderas det att ställa aldrig bagage på sängen när du är på resa, att packa i plastpåsar som du sedan lägger i resväskan, och att lägga använda kläder och nattkläder som du använt på hotellet i en tättslutande plastpåse i väskan.

 

- Vilka åtgärder rekommenderas för att behandla väskor och kläder efter en resa?
Efter att du har kommit hem från resan rekommenderas det att packa upp utomhus om möjligt, att ta kläder direkt från väskan och in i tvättmaskinen (tvätta på minst 60 grader), att lägga finare plagg som inte tål 60 grader i en tättslutande påse och frysa dem under några dygn, och att rengöra väskan invändigt, torka av utsidan med en fuktad trasa och såpa, och sedan förvara den i en plastsäck.

 

Städa regelbundet med produkter från Västerbottensåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar