Städutmaning inför jul

 

Nu blir det en ren jul

 

 

 

Julen ska vara en glädjens högtid och det ska vara fokus på rätt saker MEN många av oss vill gärna göra allt det här i ett rent och städat hem ändå. För att du som vill ska kunna städa igenom huset/lägenheten utan att det blir ett gigantiskt projekt så har vi gjort en liten städutmaning där man gör ett moment varje dag och på så vis år julstädningen att flyta på utan att bli ett berg av jobb.
Och som vanligt! Ta det med ro, det är inte hela världen om du missar en dag eller en uppgift, det viktiga är att julen blir en fin högtid med skratt och god mat, inte att det är skinande rent i alla hörn. 

 


Saker som kan vara bra att ha för att genomföra städutmaningen

  • Julsåpa på pumpflaska
  • Skurborste hård
  • Skurborste mjuk
  • Trasor
  • Handfat Rengöringsset
  • Ugnsrengöringskit
  • Handskar
  • Avfallspåsar
  • Dammvippa
  • Mikrofiberduk

1/12 Damma alla bokhyllor.
Använd gärna en dammvippa och en mjuk mikrofibertrasa. Därefter kan du torka hyllplanen med julsåpa, gärna spraymodellen och en mjuk trasa.


2/12 Damma elementen. Bakom elementen gömmer det sig ofta damm och skräp från fönsterbrädorna. Damma dem idag.
Därefter kan du torka med julsåpa, gärna spraymodellen och en mjuk trasa.

3/12 Torka fönsterbrädor och ta bort torra blad. Kanske byter du ut krukväxterna i fönstret mot julblommor och då är det en bra dag att göra det idag.

Därefter kan du torka fönsterbrädorna med julsåpa, gärna spraymodellen och en mjuk trasa.

4/12 Julgardiner. Byter du till julgardiner så är det ofta ett litet projekt och det är en god ide att göra det idag.

5/12 Golvbrunnarna, kanske det minst trevliga stället att städa på men någon gång ska det göras och helt ärligt, gör man detta så räcker det för en dag. Här behövs rejäla grejer. Rusta dig med en avfallspåse för det otrevliga som går att finna i golvbrunnar samt handskar. Efter att du fått bort allt löst så skurar du upp delarna till golvbrunnen med en skurborste, julsåpa från pumpflaskan, du behöver den kraftigare såpan inte spray här. Skölj alla delar och sätt tillbaka.

6/12 Skohyllan i hallen, varför blir det ofta sådan oreda här? Ta bort skor som inte är i säsong, sopa eller dammsuga bort grus som följt med in och sortera mössor och vantar.

7/12 Farstu eller brokvist om du har en sådan. Sopa av, städa upp och kanske pynta med ett par kvistar gren eller tallris.

8/12 Rengör kylskåpet och sortera bort utgångna varor. Torka ur alla lådor och hyllplan och använd gärna kökssåpa som är oparfymerad här.

9/12 Annadagen, idag ska lutfisken läggas i blöt och när du gjort det så så kan du ta tag i att rengöra ugnen. På vår webbplats finns en video som visar hur du gör samt ett kit för ugnsrengöring utan starka kemikalier.

10/12 Köksfläkten behöver rengöras med jämna mellanrum. Den kan bli en brandfara om den inte rengörs. Många lägger filtren i diskmaskinen. Fungerar inte det med dina filter lägger du dem i blöt i hett vatten och såpa, det löser enkelt den feta smutsen. 

11/12 Rengör handfatet och duschvägg / badkar rejält idag.
Här kan du behöva både badrumssåpa, ekofiberduk och ättika. Ättika löser kalk och om du rengjort dina duschväggar med såpa och ändå har fläckar kvar då är det mest troligt kalk och då behöver man något surt för att ta bort kalken. Ättika är sur och passar utmärkt till detta. Tänk på att natursten och marmor, all kalkrik sten är mycket känslig för sura medel.


12/12 WC, Toasitsen, lossa den och skura wc med mjuk skurborste. Glöm inte tankens undersida och rören in till wc.
Använd badrumsspray och en mjuk trasa här.


13/12 Lucia, idag ska det bara firas inte städas! Njut av skönsång, pepparkakor och lussekatter och glöm inte att känna dig lite nöjd över hur mycket julstädning du faktiskt redan gjort nu!


14/12 Skura rent husets alla kakel/klinkerfogar med borste och såpa.

Du behöver en såpa på pumpflaska (spray är lite för svag här) samt en skurborste, gärna både en grov och en mjuk sådan. Skura fogarna med varmt vatten, såpa och borste.


15/12 Dammtorka lister 


16/12 Putsa speglar och kranar


17/12 Putsa lampkupor, kristallkronor och ljusstakar. 


18/12 Frysen, gå igenom och avfrosta om det behövs. Torka gärna ur frysen med kökssåpa som är helt oparfymerad.

19/12 Byt sängkläder

20/12 Ventilationen. Det finns en uppsjö av olika lösningar men har ditt hus ventilation som behöver dammas eller går igenom på något sätt är det en bra ide att göra det dag. Det kan göra mycket för känslan i hemmet och luftkvaliteten. Har du luftvärmepump så brukar det följa med en instruktion om hur du rengör den.

21/12 Torka alla skåpluckor, hyllor och bänkar i köket. Här kan du använda såpspray kök eller julsåpa såpray och en mjuk trasa.

22/12 Dammsuga

23/12 Pynta, klä granen och må gott! I morgon är det julafton och hela huset är storstädat.

 

Till hemsidan

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar