Tips för plastbantning

 

Använd återanvändbara påsar: Investera i återanvändbara tygpåsar istället för att använda engångsplastpåsar när du handlar. Har du en symaskin så kan du lätt sy egna påsar av gamla örngott eller påslakan tex, det är det absolut bästa att återanvända något man redan har hemma istället för att köpa nytt.

Dessa fina påsar har Evy Risslén sytt av stuvbitar, rejäla och bra och ett mycket bra exempel på återbruk. 

Återanvändbara vattenflaskor: Sluta använda engångsflaskor och istället använd återanvändbara vattenflaskor. Det är bättre för miljön och sparar pengar på lång sikt. Det bästa är att använda en flaska du redan har istället för att köpa en ny. Använd till exempel den petflaska du köpte sist, fyll med kranvatten hemma och lägg i väskan. Jag lovar att den kommer att hålla väldigt länge utan att kosta extra.

Laga och måla om
Det är alltid bättre för miljö och klimat att laga, måla om och reparera istället för att slänga och köpa nytt. Äldre möbler och inredning är ofta rejäla och tillverkade av trä eller metall istället för syntetiska plastmaterial. Då kan det var värt att lägga en stund på att måla och laga så håller möbeln ännu längre.

Den här stolen har Fannie hos oss målat om, och se så fin den blev.


Undvik engångs plastprodukter:
Undvik engångs plastprodukter som bestick, tallrikar och sugrör när det går.

Kolla din plast och välj om möjligt POP,  prevented Ocean Plastic, plast som plockats från strandnära områden och stränder. Biologiskt nedbrytbar plast och plast som kan sorteras och återvinnas. 

Återvinn och sortera din plast. Panta och sortera.

 

Minska mikroplaster: Undvik produkter som innehåller mikroplaster, som vissa hudvårdsprodukter och rengöringsmedel. Kontrollera ingredienslistor och välj miljövänliga alternativ.
Tvätta syntetiska material som tex fleece i en tvättpåse avsedd för sådana material. Det finns tvättpåsar som samlar upp mikroplaster så att de inte åker ut med tvättvattnet. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar