Tvätta i 30 grader istället för 40?Ska man tvätta i 30*C eller i 40*C ?

Det gäller helt enkelt att tänka efter lite. Mycket blir faktiskt rent i 30°C men inte allt. Tänk så här: Hur varm är jag? Svaret är troligen ca 37°C. Om du då till exempel har fläckar på kläder av choklad så vet du att chokladen smälter om du håller den i handen länge men det går inte jättesnabbt. Om du då tvättar ett plagg i kallare vatten än 37°C, dvs 30°C, då får tvättmedlet och maskinens mekaniska tvättfunktion ingen större hjälp av temperaturen – därför kan feta fläckar och fet smuts behöva en högre temperatur. Det är helt enkelt inte rimligt att chokladen ska gå att tvätta bort med "kallt" vatten.

 

Så försöker vi tänka lite så med allt har vi mycket större möjligheter att lyckas med tvätten. Självklart ska man alltid läsa tvättråden i plaggen och följa dem.

 

En annan vits med att sänka tvätttemperaturen är att det är energikrävande och dyrt att värma vatten så tvätt i kallare vatten spar energi och miljö. MEN om dina kläder inte blir rena och du väljer att köpa nya kläder så är den miljövinsten borta. Det är alltid bättre att tvätta och laga och låta plaggen hålla länge än att spara lite på tvättemperaturen._________________________________________________________________________________


Frågor och svar  

 


1. Sparar man energi på att tvätta på lägre temp?

 

Ja, det gör man. Det är energikrävande att värma vatten.

 2. Om jag inte får plaggen rena på 30*C som tvättrådet säger ska jag slänga dem då?

 

Nej, då testar du att förbehandla fläckarna och tvätta i varmare vatten. Slänga och köpa nytt bör alltid vara ditt sista alternativ.

 

 

3. Kan jag tvätta bort choklad med kallt vatten?


Det blir svårt. Choklad och annan fet smuts är lättare att ta bort vid högre tempraturer. 

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar