Tvättmedel: Vem, vad, var och hur?

Tvättmedel är en produkt som de flesta av oss använder dagligen, men hur mycket vet vi egentligen om det? I denna bloggpost går vi igenom vem som uppfann tvättmedlet, vad det består av, var det används och hur det fungerar.

 

 

Vem uppfann tvättmedlet?

 

Tvättmedel har funnits i någon form i tusentals år, då pratar vi om naturliga tensider = såpa / tvål.
Men det moderna tvättmedlet som är vanligt i butik idag uppfanns på 1930-talet. Det var den tyske kemisten Fritz Gunther som utvecklade syntetiska rengöringsmedel som kunde ersätta såpa/tvål under vattenbristens tider. Innan dess använde människor traditionella metoder som tvål/såpa eller  rengöringsmedel som aska och lerjord.


Såpa och tvål hantverksmässigt framställd användes dock till det mesta fram till andra världskriget. Kriget gjorde att man var tvungen att använda ALLT fett till mat, inget kunde undvaras till såpsjudning och som en följd av detta växte kemikalieindustrin sig mycket stark på syntetiska tensider och ersatte de naturliga tensiderna nästan helt och under 2018 förbrukades över 300 miljoner ton kemikalier i EU och mer än två tredjedelar av dessa var kemikalier som klassificerats som hälsofarliga enligt Eurostat. Över 20 000 enskilda kemikalier har registrerats i EU enligt förordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach).

 

Vad består tvättmedel av?

 

Ett "vanligt" tvättmedel består av en kombination av olika ämnen som hjälper till att lösa upp smuts och fett från kläderna. Det innehåller bland annat ytaktiva ämnen (som minskar ytspänningen i vatten), enzymer (som bryter ner proteiner, fett och kolhydrater), blekmedel och doftämnen. Moderna tvättmedel är också ofta förstärkta med ämnen som ska skydda klädernas fibrer och bevara färgerna.

 

Var används tvättmedel?

 

Tvättmedel används naturligtvis i tvättmaskiner, men det finns även tvättmedel för handtvätt och specifika medel för känsliga material som ull och siden. Förutom att rengöra kläder kan vissa typer av tvättmedel också användas till andra hushållssysslor, som att rengöra mattor eller biltvätt.

 

Hur fungerar tvättmedel?

 

Tvättmedel fungerar genom att binda sig till smutspartiklar och fett och lyfta bort dessa från klädernas fibrer under tvättprocessen. De ytaktiva ämnena i tvättmedlet sänker ytspänningen i vattnet, vilket gör att vattnet lättare kan tränga in i tyget. Enzymerna hjälper till att bryta ner fläckar från exempelvis mat och svett men bryter också ner naturmaterial som ull och siden, medan blekmedel och optiska vitmedel gör kläderna vitare, eller frå ljuset att reflekteras i partiklar från tvättmedlet så att de verkar vitare och fräschare.

 

_______________________________________________________________
Tre frågor att fundera över:
 
  1. Vem uppfann det moderna tvättmedlet?
    Svar: Det var den tyske kemisten Fritz Gunther på 1930-talet.

 

  1. Vad är huvudingredienserna i tvättmedel?
    Svar: Ytaktiva ämnen, enzymer, blekmedel och doftämnen.

 

  1. Var används tvättmedel mest?
    Svar: Tvättmedel används främst i tvättmaskiner men även för handtvätt och andra rengöringssyften.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg