Undvik att använda ättika på dessa ytor

 

Innan du dyker in i rengöringsprocessen, här är några viktiga varningar och tips att komma ihåg. Att använda ättika på olika ytor kan ibland vara skadligt och ineffektivt. Läs vidare för att undvika vanliga misstag och skydda dina ytor och verktyg!

 

 Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

Häll inte ättika i en sprayflaska för att spraya på ytor, att finfördela och andas in ättikan är inte bra. Ta direkt på trasa eller svamp så som vi rekommenderat. 


En varning till: Ättiksflaskor i glas är INTE lämpliga att återanvända med spraymunstycke på. Använd aldrig glasflaskor när du städar. Det är otroligt lätt att de ramlar i golvet och går sönder. Du kan skada dig eller någon annan allvarligt. Dessutom kan det bli dyrt. Tappar man en glasflaska mot handfatet eller toalettstolen så går det lätt sönder. 


Natursten:


Som tidigare nämnt så använder man ättika för att ta bort kalk, att då använda ättika på kalkrika ämnen är INTE bra, det kan skada materialet rejält.

Extra känsliga material är marmor, kalksten, granit, sandsten. Kort sagt undvik alla sten, även golvplattor. 


Trä:


Trä ska inte bahandlas med syror, trä vill ha fett. Syra som ättika kommer att skada träet genom att torka ut materialet.

Tänk efter, vad sa träslöjdsläraren? Hen sa: Olja in din smörkniv/skärbräda. Det gör man för att behandla och bevara träet. Ingen träslöjdslärare sa: ta nu lite ättika på …. NEJ! Inga syror, ingen ättika på trä.


Strykjärn:


Det här verkar lite skumt eftersom att det fungerar så bra för att avkalka kaffebryggaren, MEN det är elektroniken i strykjärnet som kan bli förstört så - nej ingen ättika i strykjärnet.


Vax:


Undvik ättika på alla vaxade ytor, de kommer att bli matta och fula. Så ingen ättika på vaxade golv eller möbler.


Fläckar på textilier:


Har du fått bär eller andra fläckar på kläder eller mattor som har en stark färg använd inte ättika för att få bort det, det kommer bara att konservera fläcken och få den att sitta ännu hårdare.


____________________________________________________________________________________

Frågor och svar 

 1. Varför bör man undvika att använda ättika i en sprayflaska?


Att spraya ättika kan leda till att man andas in de finfördelade dropparna, vilket är ohälsosamt. Det är bättre att applicera ättika direkt på en trasa eller svamp.

 


2. Vilka risker finns det med att använda glasflaskor för ättika under städning?


Glasflaskor kan lätt ramla och gå sönder, vilket kan orsaka allvarliga skador och dessutom bli dyrt om de skadar handfat eller toalettstolar. Därför bör man undvika att använda glasflaskor med spraymunstycke.

 


3. Varför är det olämpligt att använda ättika på natursten?


Ättika kan skada kalkrika stenar som marmor, kalksten, granit och sandsten, eftersom det fräter på materialen och kan orsaka permanenta skador.

 


4. Vad händer om man använder ättika på träytor?

 

Ättika kan torka ut trä och skada materialet eftersom trä behöver fett för att bevaras och hållas i gott skick. Använd olja istället för att behandla träytor.

 


5. Kan man använda ättika för att avkalka strykjärn?


Nej, även om ättika fungerar för att avkalka kaffebryggare, kan det skada elektroniken i strykjärn och bör därför undvikas.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar