Vad är bäst att putsa fönster med?

I dagens text ska vi fokusera på en viktig del av hushållsstädningen: fönsterputsning. Att få fönstren rena och fria från ränder kan vara en utmaning, men med rätt teknik och produkter kan resultatet bli fantastiskt! Låt oss dyka djupare in i ämnet och utforska några tips och trick för att uppnå skinande rena fönster utan ränder.

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

Vad är bäst att putsa fönster med? Och hur gör man för att inte få ränder på fönstren?


Det är en bra fråga, att få fönstren rena är inte helt lätt men man kan göra det lättare och svårare för sig. 


Insidan av fönstren är sällan grovt smutsade så som de kan bli på utsidan, speciellt om man bor nära en väg som dammar så insidan är lite lättare att ta hand om än utsidan. Lite av grejen med fönster är ju att man ser igenom dem så det hjälper ju inte att ha bara en sida ren ;)


Men om vi börjar med den lite jobbigare, utsidan så är det så att om det inte är speciellt smutsigt så funkar det med fönsterputs och ett "gäng" rena trasor/papper. Är det däremot mycket smuts så fungerar inte det, oavsett vilken fönsterputs du väljer så kommer det att bli en sörja om du bara sprayar på och försöker torka av. I det fallet så behöver man en hink med varmt / ljummet vatten lite fönsterputs alt några droppar diskmedel och en skrapa. Skrapa som skrapa tänker du kanske men tro mig, jag har testat både billiga gummiskrapor och dyrare avsedda enbart för fönsterputs och skillnaden är enorm så har du stora och många fönster och bor nära en väg kan en bra skrapa vara värt att investera i. Använd en trasa eller en mjuk svamp och tvätta av fönstret, skrapa sedan rent. Torka av skrapan mellan varje drag och om det behövs, om det blir randigt, putsa med fönsterputs och mjuk, ren trasa eller papper. Torka karmen med en egen trasa, inte samma som du använder på glaset. 


Insidan kan man förstås ta på samma sätt men man kan förstås också göra det lite enklare med bara fönsterputs och en trasa/papper. 


Ränderna då? -Ja, det är den svåra delen, putsa utan att få ränder. Vi på Västerbottenssåpa har tagit fram en fönsterputs som (om vi får säga det själva) är mycket effektiv mot just ränderna. Ränderna man kan få är klusterbildningar av olika partiklar, salter i vattnet och kvarblivna partiklar (smuts) det man behöver ha i en fönsterputs är både en del som löser upp smutsen och en del som putsar blankt. Vår fönsterputs består av såpa och etanol (gjord på spannmålsrester) och vatten i en perfekt balans. Tillsammans gör de här beståndsdelarna att man undviker dessa klusterbildningar (ränder) på rutan som är så irriterande. 


I övrigt innehåller den inget annat, ingen färg, ingen parfym, ingen ammoniak. Det är som vanligt när vi gör något - inga onödiga "krumelurer" ;)

Annat glas och speglar kan förstås också putsas med vår fönsterputs.

 

Köp fönsterputs här - Fönsterputsspray för glas och speglar

 

 

_____________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

1. Vad rekommenderas för att rengöra fönstrens utsida, särskilt om det är mycket smuts?

För att effektivt rengöra fönstrens utsida, särskilt om det är mycket smuts, rekommenderas en hink med varmt eller ljummet vatten, lite fönsterputs och en bra skrapa för att förhindra att det blir en sörja.

 


2. Hur kan man enkelt rengöra fönstrens insida?

För fönstrens insida fungerar oftast fönsterputs och en trasa eller papper, men en skrapa kan också användas för att uppnå ett perfekt resultat.

 


3. Varför är det svårt att undvika ränder på fönstren?

Ränder på fönstren kan uppstå på grund av klusterbildningar av olika partiklar, salter i vattnet och kvarblivna partiklar (smuts). Att undvika ränder kräver en fönsterputs som löser upp smutsen och ger en blank yta.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar