Vad är det för skillnad på en rotborste och en panelborste och vad är en levang?

Den här texten handlar om olika typer av skurborstar och deras användningsområden. Vi beskriver skillnaden mellan olika borstar såsom rotborste, panelborste, levang, spisborste och badkarsborste!

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

* Rotborste: en skurborste där själva borsten är gjorda av risrot eller Muhlenbergia macroura som plantan egentligen heter. Det är en gräsart och det är inte gräset utan rötterna man använder. Dessa rötter är särskilt sega, spänstiga och vattentålig och passar därför bra att göra skurborstar av.

* Panelborste: En klassisk svensk modell av skurborste där själva träpanelen är formad som ett S. Borsten kan vara av mjuk tampico eller grövre unionblandning.

* Levang: är en skurborste som ät tillverkad med fäste eller ett hål för att monteras på ett skaft. Levangen kan ha olika form, storlek och borsten kan ha olika hårdhet.

* Spisborste: En skurborste med handtag, vanlig tysk modell. Spisborsten användes frekvent förr när kakelugnar och järnspisar fanns i alla hem. Dessa skulle både rengöras och svärtas och då kom spisborsten väl till pass. Spisborsten är spetsig framtill för att komma åt alla hörn och kanter på en spis.

* Badkarsborste: En specialborste, rund eller oval där skaftet står rakt upp från borsten så att man når att komma åt och skura botten på ett djupt kar eller badkar

 

Dessa borstar och några till finns att köpa hos oss på Västerbottenssåpa och användes med fördel tillsammans med Västerbottenssåpa. Klicka här för att komma till skurborstarna!

FAQ om skurborstar 

Vad är tampico?

 

Tampico, eller vit fiber ibland kallas den också för mexikansk fiber. Fibern utvinns ut bladen på vissa agavearter, Agaves Sisalana, Agave Foreyodes, dessa växter växer bra i Mexico och därför kallas den ibland Mexiakansk fiber.  Så här går det till: agaveplantans blad skärs av och bearbetas med påkar så att fibrerna lossnar. Sedan soltorkas fibrerna och sorteras. Fiberna är naturligt vita eller ljust gröna men färgas svart eller brunt ibland men det  ör bra för utseendets skull och har ingen funktion.


Tampico används till sopborstar, panelborstar, levanger, nagelborstar och badborstar och har den fina egenskapen att den håller fukt och såpa kvar i borsten. Jämför man med syntetfiber som släpper all väta med en gång är skillnaden stor. Att skura med en tampicoborste kan upplevas som lite “tungt” men den ger ett jämt och fint resultat och skadar inte underlaget då fibern blir mjuk när den blir blöt. Passar bra för finare material och mindre bra där du vill ha en “rivig” borste.

 

Vad är piassava?

 

Äkta piassava utvunna från palmblad. Det är strån av de grova fibrerna från palmbladen. Det förekommer borstar som kallas för piassava med strån av styv plast men det är alltså INTE piassava. Äkta piassava ska vara brun och kännas helt naturlig när du tar i den.

Namnet “piassava” härstammar från portugisiskans piassaba, som betecknar just palmbladens fibrer. 

 

Vad är risrot?

 

Risrot är rötterna från ett gräs, zacaton-plantan. Gräset växer främst i mexiko, på hög höjd. Så här går det till: Rötterna tvättas rena och sorteras i knippen. Roten är mycket seg, spänstig och vattentålig. Köper man en produkt av risrot så kan det vara en god ide att koka produkten en kort stund innan man börjar använda den. Det gör risroten mer hållbar. Står det rotborste så är borsten gjorda av just risrot men observera att det slarvas fasligt med detta, man ofta hör att alla skurbortar kallas för rotborstar, det är förstås fel. En rotborste har borst av risrot. 

 

Vad är unionblandning?

 

Vit fiber och bassine blandat, till en grövre  blandning för borstar kallas för unionblandning. Unionblandning består av endast växtfiber, finns det syntetborst i blandningen är det itne en riktig unionblandning. Unionblandningens fördel är att den är stark och vattentålig. Passar bra till rotfruktsborstar, levanger och skurborstar.

 

 

________________________________________________________________________________

  Frågor och svar

 

 

- Vad är den främsta skillnaden mellan en rotborste och en spisborste?

En rotborste är gjord av risrot och används för att skura lodräta ytor, medan en spisborste är speciellt utformad för att rengöra spisar och ugnar, med en spetsig framdel för att komma åt alla hörn och kanter.

 

- Vad är tampico och hur skiljer det sig från andra borstmaterial?

Tampico är en vit fiber utvunnen från agaveblad och används för sopborstar, panelborstar och andra rengöringsredskap. Till skillnad från syntetfiber, som släpper vätska direkt, behåller tampico fukt och såpa i borsten och ger ett jämnt resultat.

- Varför är det viktigt att vara uppmärksam på äkta piassava när man köper borstar?

Äkta piassava är tillverkad av fibrer från palmblad och är känt för sin naturliga känsla och hållbarhet. Att välja äkta piassava säkerställer att borsten är av hög kvalitet och hållbarhet, medan imitationer ofta inte lever upp till samma standard.

- Vilken typ av material är risrot och hur påverkar det borstens användning?

Risrot är rötterna från zacaton-gräset och används för att tillverka borstar. Att koka produkten innan användning gör risroten mer hållbar och ger borsten längre livslängd.

- Vad är fördelen med en unionblandning och vilka rengöringsredskap kan tillverkas med detta material?

Unionblandning består av vit fiber och bassine och är känt för sin styrka och vattentålighet. Det passar utmärkt för rengöringsredskap som används för rotfrukter, levanger och skurborstar, där det krävs ett mer robust material.


Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar