Vad är såpa?

Såpa, även känt som kalitvål eller fettsyrat kalium, är ett vanligt rengöringsmedel och används även för andra ändamål som montering av rör eller bekämpning av bladlöss. Den tillverkas vanligtvis av vegetabiliska fetter men kan också göras från animaliska fetter. Såpan kan vara i form av geléaktig massa eller flytande och tillverkas genom en process som involverar kokning av fett tillsammans med kaliumhydroxid.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024


Såpa vad är det egentligen?


Såpa är det vardagliga namnet, det som använd i dagligt tal.

 

Är vi mer specifika  och mer bevandrade inom kemin så kan såpa även heta kalitvål, fettsyrat kalium, kristallsåpa eller kaliumsalt av fettsyror.

Såpa framställs vanligen av vegetabiliska fetter men kan framställas av animaliska fetter också. Att framställa såpa av animaliskt fett var vanligt i det gamla bondesamhället där allt togs tillvara. Fett från djur som slaktats i hushållet förtvålades till såpa för att tvätta sig och rengöra hus och ladugård.

Såpa används som rengöringsmedel eller för att montera rör eller flytta / skjuta tyngre saker på slanor. Andra traditionella användningsområden är bekämpning av bladlöss, fotbad och behandling av t ex nageltrång.

Såpa kan vara antingen seg geléaktig förpackad på burk eller i paket (som smör) eller flytande. Framställningen består av en process där vegetabiliskt eller animaliskt fett kokas tillsammans med kaliumhydroxid – förtvålning. Detta skiljer såpa från tvål som framställs av fett och natriumhydroxid.

 

__________________________________________________________________________

 Frågor och Svar

 

- Vilka är några traditionella användningsområden för såpa?
Traditionella användningsområden för såpa inkluderar rengöring, montering av rör, bekämpning av bladlöss, fotbad och behandling av nageltrång.

 

- Hur skiljer sig såpa från tvål i sin framställning?
Såpa tillverkas genom att vegetabiliskt eller animaliskt fett kokas tillsammans med kaliumhydroxid, en process som kallas förtvålning. Detta skiljer sig från tvålens tillverkning, som involverar fett och natriumhydroxid.

 

- Vilka är några alternativa namn för såpa?
Förutom att kallas såpa kan det även benämnas som kalitvål, fettsyrat kalium, kristallsåpa eller kaliumsalt av fettsyror.

 

- Vad är fördelarna med att använda såpa framställd från vegetabiliska fetter?
Såpa framställd från vegetabiliska fetter är vanligare idag och föredras av många på grund av dess miljövänliga och icke-djuriska natur.

 

- Hur används överfettade och basiska såpor?
Överfettade såpor används ofta för att ge extra fuktighet och näring åt huden, medan basiska såpor används för rengöring och avlägsnande av fett och smuts.

 

Överfettade och basiska såpor hittar du här
Butiken Västerbottenssåpa 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar