Vad är såpa?

 

Såpa kallas även kalitvål, kristallsåpa och är en förening av fettsyror. Såpa används som rengöringsmedel. Såpa kan vara geléaktig, fast på burk eller som förr i paket ungefär så som margari säljs i butik idag. Såpa kan också vara flytande, så som en flytande tvål.

Vad tillverkas såpa av?

Såpa framställs genom att man förtvålar fett. Förtvålningsporcessen kallas också för saponisering. Fettet som används för framställning av såpa är oftast vegetabiliskt. Linolja, tallolja och som i Västerbottenssåpa majs och rapsolja är vanliga att förtvåla till såpa.

Historiska fakta om såpa

När Sverige var ett bondesamhälle var många gårdar helt eller delvis självförsörjande. Såpa var en av de saker som ofta framställdes hemma på gårdarna. Vanligen fanns en så kallad lutrost i ladugården. I lutrosten samlade man aska. Genom att slå hett vatten över askan fick man fram så kallad pottaska. Denna basiska lösning användes sedan för att förtvåla animaliskt fett som blivit över vid slakt. Här i norra delarna av landet var förtvålning av fårfett vanligt.
Det animaliska fettet gav en gråaktig, icke genomskinlig men mycket effektiv såpa.

 

Vad är såpa bra till?

Användningsområdena är många. Såpa är dessutom ett mycket snällt rengöringsmedel, snällt mot miljön och snällt mot den som använder rengöringsmedlet. Några exempel på vad såpa kan använda till:
* Rengöraíng av kök
* Rengöring av badrum
* Rengöring av möbler och hushållsföremål
* Ytbahandling av träföremål
* Såpskurning av trägolv / Behandling av nya trägolv.
* Lösa fet smuts
* Lösa och ta bort insekter från bilens lyktglas
* Ta bort asfaltsfläckar
* Ta bort alger och mögel
~~~~~~~~~~~~~~~~
Kunder har även använt såpa till
* Fotbad
* Tvätt av ömma hundtassar
* Rengöring av hästens seldon
* Behandling av bladlusangrepp

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Såpa är ett utmärkt universalmedel som jag använder till allt möjligt. Oumbärligt rengöringsmedel.

Peder Hellbacher

Lämna en kommentar