Vad är skillnaden mellan såpa och tvål?

I dagens inlägg ska vi ta en närmare titt på en intressant aspekt av såptillverkning: skillnaden mellan äkta hårdtvål och såpa. Det finns en del förvirring kring dessa termer och deras användning, så låt oss utforska detta ämne för att förtydliga skillnaderna och förstå varför de är viktiga.

 

 

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

 

 


För att göra äkta hårdtvål använder man natriumhydroxid medan kaliumhydroxid ger en mjukare tvål = såpa. Äkta flytande tvål har innehållsförteckning med incinamn som t ex Potassium olivate (förtvålad olivolja) Potassium-xxx o.s.v. Det betyder att tvålens innehåll är fettsyrasalter som förtvålats med kaliumhydroxid (potassium hydroxide) och en olja. Kaliumhydroxide skapar mjuka tvålkristaller. Riktig såpa som linoljesåpa, Västerbottenssåpa är en äkta flytande tvål/såpa = fettsyrasalter från kaliumhydroxid. Det är bara i norden vi har ett eget ord för Såpa, i andra länder heter det t ex Cleanins Soap och liquid soap, man skiljer alltså inte på såpa och tvål språkligt.


Den senaste riktiga påminnelsen och hygienens betydelse fick vi under Corona-pandemin när vi via media fick dagliga upplysningar om vikten av att tvätta händerna och använda tvål och vatten.

 

 

______________________________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

1. Vad används för att göra äkta hårdtvål och vad ger en mjukare tvål?

Äkta hårdtvål tillverkas med natriumhydroxid, medan kaliumhydroxid ger en mjukare tvål, kallad såpa.

 


2. Vilka ingredienser finns i äkta flytande tvålar och vad är deras ursprung?

Äkta flytande tvålar innehåller fettsyrasalter från kaliumhydroxid och olja, vilka kombineras för att skapa tvålens konsistens och rengörande egenskaper.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar