Vad är Zero Waste?

Vad är Zero Waste?

Zero Waste är som namnet antyder produkter och metoder, sätt att leva som gör att inget avfall produceras. Det handlar om att minska det avfall, de sopor man skapar eller till och med inte skapa något avfall alls. Zero betyder ju faktiskt NOLL. Noll avfall!
Många Zero Waste’are redovisar i slutet av månaden upp  hur mycket/lite sopor (sådant man inte kunnat komposter eller sortera) i en liten glasburk. Den här redovisningen kan man förstås göra för sig själv men det är mycket vanligt att man redovisar detta offentligt i sina sociala medier. Det är ett sätt att inspirera och påverka andra att göra samma sak.
Principen fokuserar på förebyggande av uppkomsten av avfall – därför försöker man att köpa saker utan förpackningar. Rörelsen Zero Waste  uppmuntrar också till redesign av resurser, livscykler så att alla produkter återanvänds. Således går återbruket och zero waste hand i hand.

 

Målet är att inget skräp skickas till deponier, förbränningsanläggningar eller havet. Hos Västerbottenssåpa har man samlat produkter för dig som vill hänga med i Zero Waste och skapa så lite avfall som möjligt. Det du hittar här är sådant som kan komposteras eller återbrukas. Webbutiken hos Västerbottenssåpa har en egen avdelning för Zero Waste.

 

Hur gör man om man vill börja med zero waste?

 1.  Organisera din sophantering där hemma.

  – Skaffa kompost, bor du i lägenhet utan möjlighet till kompost ute kan du skaffa en bokashi kompost.– Se till att ha praktisk sortering för papper, glas, plast, metall så att det i vardagen blir lätt att göra rätt.
 2. Planera alla dina köp. Varje gång du köper något tänk: kan jag välja ett bättre alternativ.
 3. Skaffa vattenflaskor i stål till hela familjen.
 4. Skaffa återbrukskassar till hela familjen och minska antalet påsar som används.
 5. Handla det som är möjligt att handla utan onödig förpackning.
  Ha bilden här intill som målbild! Så här lite skräp ska en familj kunna komma ner till / månad.Så kommer du igång och vet du vad? När du har hållit på en stund kommer du att hitta fler vägar, fler sätt att inte skapa avfall.

   

  Här kan du köpa Zero Waste produkter

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar