Vad innehåller såpa?

 


Vanliga frågor:

Vad är såpa gjort av? och Vad tillverkas såpa av?

Vi ska svara på dessa frågor i den här bloggen.


Såpa tillverkas av fett, kaliumhydroxid och vatten. Dessa blandas och kokas så att en kemisk process som kallas för saponisering eller förtvålning startar. Rent kemiskt är den färdiga såpan en förening av fettsyror. Mer än så behövs inte för att göra såpa.


Varför finns det då fler ingredienser i innehållsförteckningen?
- Ja, ibland tillsätter man andra saker. Parfym är vanligt.


Eftersom att saponiseringen är en stark kemisk reaktion bevaras inte dofter genom förtvålningen, doft tillsätts därför i efterhand. Det som kan vara värt att hålla ett öga på är mängden tillsatt parfym. Är mängden parfym stor är det läge att vara på sin vakt, en parfym kan innehålla väldigt många kemikalier. Liten mängd parfym eller ingen parfym är alltså att föredra. Städprodukter med mycket pafrym i täcker över dålig luft vilket inte är så bra, när vi städar vill vi ju ha rent på riktigt inte bara en doft av parfymer.


Andra tillsatser är inte nödvändiga även om konserveringsmedel och borax kan förekomma.

Fettet som såpan kokas på varierar. Animaliskt fett som bas var vanligt i det gamla självförsörjande bondesamhället. Vanliga fetter idag är tallolja, tallolja är en restprodukt från pappersmassaindustrin som destilleras och förtvålas till tallsåpa.


Linolja är en annan vanlig bas i såpa. Förr var grönsåpa kokad på hampolja vanlig, idag är grönsåpa oftast färgad tallsåpa.


Västerbottenssåpa är såpa kokad på raps och majsolja, ett återbruk där olja från fritöser renas i cyklonrenare och sedan förtvålas. Västerbottenssåpa innehåller inga konserveringsmedel. Alla förpackningar med svarta etiketter är också helt parfymfria.

 

Butiken Västerbottenssåpa 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar