Vad innehåller såpa?

Såpa tillverkas huvudsakligen av fett, kaliumhydroxid och vatten genom en kemisk process kallad saponisering. Rent kemiskt är såpan en förening av fettsyror. Dofter tillsätts vanligtvis efter saponiseringen, men det är viktigt att vara medveten om mängden tillsatt parfym i produkterna. Andra tillsatser som konserveringsmedel och borax kan förekomma, men de är inte nödvändiga. Vanliga fetter som används inkluderar tallolja, linolja och raps- och majsolja för att göra såpan.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024 

 

Vad är såpa gjort av? och Vad tillverkas såpa av?

Vi ska svara på dessa frågor i den här bloggen.


Såpa tillverkas av fett, kaliumhydroxid och vatten. Dessa blandas och kokas så att en kemisk process som kallas för saponisering eller förtvålning startar. Rent kemiskt är den färdiga såpan en förening av fettsyror. Mer än så behövs inte för att göra såpa.


Varför finns det då fler ingredienser i innehållsförteckningen?
- Ja, ibland tillsätter man andra saker. Parfym är vanligt.


Eftersom att saponiseringen är en stark kemisk reaktion bevaras inte dofter genom förtvålningen, doft tillsätts därför i efterhand. Det som kan vara värt att hålla ett öga på är mängden tillsatt parfym. Är mängden parfym stor är det läge att vara på sin vakt, en parfym kan innehålla väldigt många kemikalier. Liten mängd parfym eller ingen parfym är alltså att föredra. Städprodukter med mycket pafrym i täcker över dålig luft vilket inte är så bra, när vi städar vill vi ju ha rent på riktigt inte bara en doft av parfymer.


Andra tillsatser är inte nödvändiga även om konserveringsmedel och borax kan förekomma.

Fettet som såpan kokas på varierar. Animaliskt fett som bas var vanligt i det gamla självförsörjande bondesamhället. Vanliga fetter idag är tallolja, tallolja är en restprodukt från pappersmassaindustrin som destilleras och förtvålas till tallsåpa.


Linolja är en annan vanlig bas i såpa. Förr var grönsåpa kokad på hampolja vanlig, idag är grönsåpa oftast färgad tallsåpa.


Västerbottenssåpa är såpa kokad på raps och majsolja, ett återbruk där olja från fritöser renas i cyklonrenare och sedan förtvålas. Västerbottenssåpa innehåller inga konserveringsmedel. Alla förpackningar med svarta etiketter är också helt parfymfria.

 

__________________________________________________________________________ 

Frågor och Svar

 

- Vilka är de huvudsakliga ingredienserna i såpa?
De huvudsakliga ingredienserna i såpa är fett, kaliumhydroxid och vatten.

 

- Varför tillsätts dofter vanligtvis efter saponiseringen?
Dofter tillsätts vanligtvis efter saponiseringen eftersom saponiseringen är en stark kemisk reaktion som inte bevarar dofterna från de ursprungliga ingredienserna. Det är viktigt att vara medveten om mängden tillsatt parfym i produkterna för att undvika överdriven exponering för kemikalier.

 

- Vilka är några vanliga baser som används för att tillverka såpa?
Vanliga baser för att tillverka såpa inkluderar animaliskt fett, tallolja, linolja och raps- och majsolja.

 

Upptäck Västerbottenssåpa och rengöra naturligt och giftfritt!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar