Varför är såpan dyr?

- Jo, så här är det!
Det finns tillräckligt många tillverkare av billigt kem i världen, vårt fokus är återbruket, det cirkulära, miljön, klimatet och det lokala.
Vill man bara köpa billigt kem så finns det massor att välja på!

Under 2018 förbrukades över 300 miljoner ton kemikalier i EU och mer än två tredjedelar av dessa var kemikalier som klassificerats som hälsofarliga enligt Eurostat. Över 20 000 enskilda kemikalier har registrerats i EU enligt förordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach).
Vi står för en annan ordning där vi återbrukar och skapar en naturlig tensid och tyvärr är det inte norm idag. Normen är att ta fram kemikalier till ett lågt pris i en rasande fart.


Vi är långsamma, cirkulära och tillverkar i Sverige, Västerbottens inland till och med och det ger en annan kostnadsbild. Tyvärr! 


Ett litet test man kan göra är att under en vecka läsa på allt man äter eller köper - se efter var produkten är tillverkad. Det ger en bra bild av hur lite som faktiskt tillverkas i Sverige idag. Vi har på kort tid tappat nästan all inhemsk produktion. I en orolig värld, skapar det ytterligare en osäkerhetsfaktor.


Nästa test man själv kan göra är att försöka att hitta ett tyg som faktiskt är producerat i Sverige, inte ett palgg som är formgivet i Sverige utan faktiskt tillverkat av textil framställd i Sverige. Titta sedan på prislappen!


Hittar du ett rengöringsmedel, tabletter som ska lösas upp eller liknande så står det kanske konceptutvecklad i Sverige - det är inte samma sak som tillverkad i Sverige. Troligen tillverkad i Kina. Det finns säkert fördelar med detta men det är inte vår nich, inte vår företagside och inte vår mission. 


Vi hoppas att vi inom ett par år ska kunna vända trenden och istället ha en ny norm där producerat i Sverige, av cirkulerad råvara är det vanliga och nya, importerade kemikalier det ovanliga. Då först kan prisskillnaden jämnas ut eller ändras.


Läs gärna mer om vårt hållbarhetsarbete här

Klicka här för komma till våra bästsäljare

Tillbaka till blogg