Varför ska man gå över till naturlig städning 2024?

I detta inlägg diskuterar vi de skadliga kemikalier vi dagligen utsätts för och hur vi kan minska deras påverkan i hemmet, särskilt vid städning. Vi ger tips på hur man kan använda naturliga och enkla produkter som såpa istället för starka kemikalier för att skapa en ren och säker miljö.


 

Varje dag utsätts vi för skadliga kemikalier, det kan vara till exempel föroreningar, konserveringsmedel eller tillsatser av olika slag. 

Det finns till exempel undersökningar som pekar på att en genomsnittlig person applicerar mellan 85 och 168 olika kemikalier på sin hud varje dag. Det finns också forskning som påvisar samband mellan sjukdomar och toxiner. Kemikalier och miljögifter kan störa såväl hormonbalans och fertilitet som immunsystem.

Det finns dock väldigt många experter och studier liksom att det finns många olika teorier om vad som är skadligt och inte. Klart är dock att det finns all anledning att vara kemikalieklok och läsa på.

En studie att ladda ner finna här:
https://www.researchgate.net/signup.SignUpInstitution.html

 

 


Det här med kemikalier är svårt och inte ens forskarna är eniga på alla punkter, dessutom är “allt” kemiskt. Enkla saker som vanligt vatten och bordssalt är också kemikalier. Diväteoxid låter väldigt kemiskt men är vanligt vatten, natriumclorid NaCl är vanligt koksalt, har vi inte koll så kan även detta låta skrämmande och kom ihåg att allt kan överdoseras till och med vatten kan bli för mycket för människokroppen om det intas för hastigt i för stor mängd. 

 

Naturligt är bra men kom ihåg att för mycket och för starkt också kan vara “farligt”. Det är t ex väldigt vanligt att reagera allergiskt även på naturliga saker. En häst eller en jordnöt kan göra en allergiker väldigt sjuk trots att en häst är väldigt naturlig.

Eteriska oljor innehåller terpener, kolväteföreningar som är en dominerande beståndsdel i eteriska oljor som t ex oljor från apelsinskal, eller tall. När terpener reagerar med syret i luften bildas antimikrobiella ämnen och denna form är mycket allergiframkallande för människor.Därför är det viktigt att läsa på och tänka efter. En bra tumregel är att välja så enkelt som möjligt. Finns det ett alternativ med en lång och komplicerad innehållsförteckning och en med färre och enklare ingredienser är det oftast bättre att välja det enkla. Överdosera inget och läs på.

Vi kan omöjligen undvika alla överflödiga kemikalier men vi kan med enkla medel och i etapper dra ner på antalet onödiga kemikalier genom att läsa på och förändra hur vi tex städar hemma. Just städningen är en bra och ganska enkel del att förändra. 


Här följer några enkla tips på hur du kemikaliebantar städningen där hemma. 

Såpa är en sorts tvål som innehåller enkla biologiskt lätt nedbrytbara tensider. Tensider behövs för att bryta upp och få bort smuts och fett. Tänk dig att du har en tallrik som du ätit korv och makaroner på. Du vet hur ytan på tallriken känns då! Fet och smutsig. Om du bara sköljer eller torkar av tallriken kommer den fortfarande att kännas fet och smutsig. Om du däremot tar lite diskmedel och varmt vatten på så blir tallriken snabbt ren igen och det feta försvinner - Det är vad en tensid gör!


Samma effekt uppnås när du har lite såpa i skurhinken eller på en skursvamp, det feta och smutsiga löses upp. All fet smuts och all smuts som kommer från människa, djur eller natur kan du ta bort med såpa, varmt vatten och en borste/trasa/svamp.

Tänker man efter så är det väldigt mycket smuts som hamnar under den här kategorin, det mesta faktiskt.

Undantag är kalk och rost oxidation, fällningar från metaller, för att få bort detta behövs istället något surt som vinäger, ättika eller citronsyra men mer avancerat än så behöver det inte vara. 


Vad du inte behöver är tex luftrenare - tänk på det en stund! Renar det verkligen luften om man tillsätter parfym?


- Nej det gör det såklart inte!
Istället för att spraya “luftrenare” i rummen, tänk efter, vad är det som gör att du tycker dig behöva en sådan produkt?
Någonting orsakar den dåliga lukt du vill ha bort. Välj istället att hitta källan och städa bort den. Rent luktar inte och att täcka över dålig lukt med parfymer är inte en lösning.


Mjukmedel, fläckborttagare, propplösare, ugnsrengöring är andra exempel på produkter som kan ersättas med enkla naturliga produkter.

Inget av det här är en helhetslösning för att utesluta onödiga kemikalier i vardagen MEN det är en del i att minska på antalet onödiga kemikalier i vardagen och en mycket god början på en rejäl kemikaliebantning.

 

 

För att vara säker på att dina köksytor verkligen är rena och inte har rester av bakterier kvar är vår kökssåpa helt fri från parfym så du inte maskerar potentiell dålig doft. Den är därför speciellt lämplig för att rengöra köksbänkar, kylskåp, skärbrädor och diskho. Att städa med oparfymerade produkter utan starka kemikalier är extra viktigt i köket där du lagar mat, hanterar och förvarar livsmedel.

Du hittar Västerbottenssåpa köksrengöringskit här.

 

 

 __________________________________________________________________________

Frågor och Svar

 

Varför är det viktigt att undvika starka kemikalier i hemmet?
Starka kemikalier kan påverka vår hälsa negativt genom att störa hormonbalansen, fertiliteten och immunsystemet. Att använda naturliga och enkla produkter minskar risken för dessa hälsoeffekter.Hur kan såpa användas som ett naturligt rengöringsmedel?
Såpa innehåller biologiskt lätt nedbrytbara tensider som effektivt bryter upp smuts och fett. Det kan användas i skurhinken eller på en skursvamp för att rengöra ytor och föremål i hemmet på ett miljövänligt sätt.Vilka alternativ finns till vanliga kemikaliebaserade rengöringsprodukter?
Istället för kemikaliebaserade produkter som luftrenare, mjukmedel, fläckborttagare och propplösare, kan man använda naturliga produkter som vinäger, ättika, citronsyra och oparfymerad såpa. Dessa är effektiva och säkra alternativ för en kemikaliebantad städning.


Utforska Västerbottenssåpa produkter och rengör naturligt och giftfritt!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar