Vårstäda, här hittar du checklistan

I dagens inlägg tar vi itu med den årliga utmaningen: vårstädningen. Det kan kännas överväldigande att börja, särskilt när vinterns smuts är synlig och solen lyser. Men oroa dig inte, här är några praktiska tips för att göra vårstädningen mer hanterbar och effektiv.

 

Senast redigerad den 22 maj 2024

 

 

Vårstäda hemma kan kännas som ett övermäktigt projekt när solen ligger på och all vinterns smuts och damm syns.
Men nisströsta inte, här kommer några rådiga tips som tar dig igenom det hela.

Ta inte i för mycket och var realistisk. Du kommer inte hinna allt på en dag och på en gång. Dela upp vårstädningen och involvera eventuell familj i det hela.

 

 

Börja med säsongsgrejer - häng undan kläder och skor som inte kommer att användas de närmsta 6 månaderna. Och låt detta ta den tid det tar för det kan vara en hel del grejer. Tvätta gärna upp smutsiga ytterkläder, rena kläder drar inte till sig ohyra på samma sätt som smutsigt. Dessutom är det mycket trevligare att ta fram rena kläder och skor till hösten än smutsiga.

 


Ser dina "outdoorkläder" ut så här så bör det ägnas en stund åt att få dem rena innan de hängs undan för sommarförvaring. Följ oss i sociala medier så ska ni få se hur det gick, om det här gick att få rent igen?!

 


Ett föslag är att låta det här bli ett dagsprojekt: Ställ undan skidor, pjäxor, snöskotrar, skoteroveraller, skidkläder, handskar skidglasögon och så vidare. Ställ undan rent och helt (laga om det behövs) och märk upp i förrådet. Man tänker att man ska minnas att den här lådan eller påsen innehåller alla handskar till exempel men till hösten står man där och har glömt var man packade ner allt. Hjälps man åt blir det inte så mycket att göra för var och en.
Nästa dag kan få bli en dag för sängkläder, kuddar, gardiner och handdukar, tvätta och byt ut.

Hinner man med och om man är flera som hjälps åt är det väldigt praktiskt att ta gardiner, krukväxter och fönstren samtidigt.  Bort med torra blad och döda växter. Damma och torka fönsterlampor, ta ner och tvätta gardinerna (om det behövs) Putsa förnstren och häng upp nya gardiner (eller dina rena gamla gardiner) 
Ännu ett dagsverke gjort och känn vilken känsla det ger (y)

Och vet du vad, nu är det inte mycket kvar. Ta lister, element och lampor. Torka alla ytor, även skåpluckor i köket. Dammsuga och torka golven. Skaka mattorna och lägg in igen och vårstädningen kan få godkänt där. Nu är det bara att ta sig ut på balkongen eller uteplats, skura trallen, planera lite blommor och vänta på sommaren.

 

 

Städredskap som kan vara bra att ha 

 

Fönsterputs - till fönster och speglar.
Trasor - rena trasor gör jobbet lättare.
Såpspray - till alla ytor (utom glas) lister mm.
Såpa på pump - till golven och grövre rengöring._______________________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

1. Hur kan man göra vårstädningen mer hanterbar?

 

Genom att inte ta på sig för mycket åt gången och vara realistisk med förväntningarna. Dela upp städningen och involvera familjen om möjligt.

 

 

2. Vilka steg kan man ta för att hantera vinterkläder och säsongsgrejer?

 

Börja med att hänga undan kläder och skor som inte kommer att användas de närmsta månaderna och tvätta upp smutsiga ytterkläder.

 

 

3. Varför är det praktiskt att kombinera städning av gardiner, krukväxter och fönster?

 

Det sparar tid och energi när man är flera som hjälps åt, och det ger en känsla av att uppnå resultat snabbt.

 

 

4. Vad är fördelen med att märka upp förvaringsplatser för vintersportutrustning?

 

Det gör det lättare att hitta och organisera utrustningen till nästa vintersäsong, vilket sparar tid och minskar stressen inför nästa vårstädning.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar