Vilken såpa är bäst gul eller grön?

Vilken är egentligen skillnaden mellan grönsåpa och gulsåpa? Många tror att färgen på flaskan är den enda skillnaden, men sanningen är något annorlunda! Låt oss dyka djupare in i detta ämne och avslöja vad som verkligen skiljer dessa två rengöringsprodukter åt. Sedan, med den kunskapen i hand, kan vi avgöra vilken som är bäst för olika ändamål.

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

 

En vanlig fråga och svaret är inte längre än att en är bättre än den andra. Skulle det nu vara så att du står och tittar på två relativt billiga såpor där en är grön och den andra är gul så är det med största säkerhet så att den enda skillnaden mellan dem är just färgen på flaskan och parfymen.


Det är nämligen så att riktig gammaldags grönsåpa inte längre tillverkas i Sverige.

Den gröna såpa blev grön för att den kokades på hampolja. När man förbjöd hampodlingen i Sverige försvann också hampoljan och därmed också den gröna såpan. Grön såpa i butik idag är därför med största sannolikhet färgad gulsåpa.


Det du istället bör fråga dig är om du behöver en fet såpa eller om det går bra med en såpa utan överskott av fett. Tallsåpor har sällan något större överskott av fett de lämpar sig därför bra till badrummet, plastmattor ja till och med som fönsterputs.

Feta såpor som Västerbottenssåpa och linoljesåpor har ett större överskott av fett och lämpar sig därför för naturmaterial som trä och sten, fet smuts i kök, grovt smutsade ytor utomhus, i stall eller garage, i badrummet, ugnen, till behandling av trall, altan och så vidare.

Vilken såpa är då bäst? Ja det beror på vad du ska ha den till!

 

Överfettade och basiska såpor hittar du här: Västerbottenssåpa

 

 

Västerbottenssåpa är gul. Västerbottenssåpa framställs av majs/rapsolja – matolja som renas och förtvålas. Raps och majs är mycket lika linolja så Västerbottenssåpa har de vårdande egenskaperna som en linoljesåpa också har. Det finns alltså ett överskott av fett vilket gör det lätt att lösa fet smuts med fet såpa och så återfettar och vårdar den trägolv, möbler och allt annat trä.

 

Handla Västerbottenssåpa här

 

______________________________________________________________________________

Frågor och svar

 

 

- Varför tillverkas inte längre traditionell grönsåpa i Sverige?

 

Traditionell grönsåpa tillverkades från hampolja, men när hampodlingen förbjöds försvann också tillgången på denna olja och därmed den gröna såpan.

 

 

- Vilka användningsområden passar bäst för såpor med högre fettinnehåll som Västerbottenssåpa och linoljesåpor?

 

Såpor med högre fettinnehåll lämpar sig för naturmaterial som trä och sten, fet smuts i kök, grovt smutsade ytor utomhus, i stall eller garage, i badrummet, ugnen, till behandling av trall, altan och liknande.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar