Vilken såpa är bäst gul eller grön?

En vanlig fråga och svaret är längre än att en är bättre än den andra. Skulle det nu vara så att du står och tittar på två relativt billiga såpor där en är grön och den andra är gul så är det med största säkerhet så att den enda skillnaden mellan dem är just färgen på flaskan och parfymen.
Det är nämligen så att riktig gammaldags grönsåpa inte längre tillverkas i Sverige. Den gröna såpa blev grön för att den kokades på hampolja. När man förbjöd hampodlingen i Sverige försvann också hampoljan och därmed också den gröna såpan. Grön såpa i butik idag är därför med största sannolikhet färgad gulsåpa.
Det du istället bör fråga dig är om du behöver en fet såpa eller om det går bra med en såpa utan överskott av fett. Tallsåpor har sällan något större överskott av fett de lämpar sig därför bra till badrummet, plastmattor ja till och med som fönsterputs. Feta såpor som Västerbottenssåpa och linoljesåpor har ett större överskott av fett och lämpar sig därför för naturmaterial som trä och sten, fet smuts i kök, grovt smutsade ytor utomhus, i stall eller garage, i badrummet, ugnen, till behandling av trall, altan och så vidare.
Vilken såpa är då bäst? Ja det beror på vad du ska ha den till!

Tillbaka till blogg