I vilken temperatur ska man tvätta handdukar?


Det finns massor av olika handdukar och här ska vi reda ut hur de bör tvättas.
De flesta handdukar bör tvättas i en temperatur på minst 60 grader Celsius. Detta hjälper till att döda bakterier och avlägsna smuts effektivt. Om du vill vara extra noggrann, särskilt om handdukarna används ofta eller om någon i hushållet har varit sjuk, kan du överväga att tvätta dem i 90 grader, om materialet tillåter det. Kontrollera alltid tvättinstruktionerna på handdukarna för att undvika att skada tyget.

 

För att tvätta frottéhanddukar på bästa sätt och bevara deras mjukhet och absorptionsförmåga, följ dessa steg:

  1. Sortera handdukarna: frottéhanddukar kan "ludda av sig" speciellt när de är nya för att undvika att ludd fastnar på andra kläder kan du tvätta dem separat första gången du tvättar dem, för att förhindra att de färgar och eller luddar av sig.

  2. Tvättemperatur: Tvätta frottéhanddukar i 60 grader Celsius för att effektivt ta bort smuts och bakterier. Om handdukarna är mycket smutsiga eller används ofta, kan du tvätta dem i 90 grader, om tvättinstruktionerna tillåter det.

  3. Använd rätt tvättmedel: Välj ett milt tvättmedel utan blekmedel för att bevara handdukarnas färg och material, Alltvättmedel från Västerbottenssåpa är ett bra val. Undvik sköljmedel, eftersom det kan minska handdukarnas absorptionsförmåga genom att lämna en hinna på fibrerna.

  4. Fyll maskinen lagom mycket: Överfyll inte tvättmaskinen, eftersom handdukarna behöver utrymme för att kunna tvättas och sköljas ordentligt.

  5. Torkning: För att behålla frottéhanddukarnas mjukhet, torka dem i torktumlare på låg till medelhög värme. Om du föredrar att lufttorka handdukarna, skaka dem ordentligt före och efter torkning för att fluffa upp fibrerna.

  6. Undvik överdriven tvätt: Tvätta inte frottéhanddukar oftare än nödvändigt, då frekvent tvätt kan slita på materialet och minska handdukarnas livslängd.


Hamamhanddukar, även kända som pestemal eller turkiska handdukar, är tunna, lätta och ofta tillverkade av bomull eller bambu. De kräver lite annorlunda vård än vanliga frottéhanddukar för att behålla sin mjukhet och hållbarhet. Här är några tips för att tvätta hamamhanddukar:

  1. Förbered inför första tvätten: Innan du använder din hamamhandduk för första gången, rekommenderas det att du blötlägger den i kallt vatten i ett par timmar, eller över natten. Detta hjälper till att förbättra handdukens absorptionsförmåga och minskar risken för krympning.

  2. Sortera handdukarna: Tvätta hamamhanddukar separat från kläder och andra textilier när de är nya för att undvika färgöverföring.

  3. Tvättemperatur: Tvätta hamamhanddukar i kallt eller ljummet vatten, max 40 grader Celsius. Detta hjälper till att bevara handdukens färg och mjukhet. Högre temperaturer kan orsaka krympning och slitage på fibrerna.

  4. Använd rätt tvättmedel: Använd ett milt, flytande tvättmedel utan blekmedel eller starka kemikalier för att bevara handdukens kvalitet, Alltvättmedel från Västerbottenssåpa är ett bra val. Undvik sköljmedel, eftersom det kan göra handduken mindre absorberande.

  5. Undvik torktumlare: Lufttorka handduken om möjligt. Häng den plant eller på en klädstång för att undvika att den sträcks ut eller förlorar formen. Om du ändå använder torktumlare, använd låg värme och ta ut handduken medan den fortfarande är lite fuktig för att undvika krympning.

  6. Undvik överdriven tvätt: Tvätta hamamhanddukar endast när det verkligen behövs, eftersom frekvent tvätt kan slita på de tunna fibrerna och minska livslängden.

Att tvätta en sporthandduk, som ofta är tillverkad av mikrofiber eller ett snabbtorkande material, kräver lite särskild omsorg för att bevara dess egenskaper. Här är steg för steg hur du gör:

  1. Tvätta efter varje användning: Sporthanddukar bör tvättas efter varje användning för att ta bort svett, bakterier och lukt som kan byggas upp.

  2. Sortera handdukarna: Tvätta sporthandduken separat från vanliga kläder och handdukar, särskilt om den är mycket smutsig eller luktar starkt.

  3. Tvättemperatur: Tvätta sporthandduken i kallt eller ljummet vatten, max 30-40 grader Celsius. Högre temperaturer kan skada mikrofiberstrukturen och minska dess effektivitet.

  4. Använd rätt tvättmedel: Välj ett milt, flytande tvättmedel, gärna Alltvättmedel. Undvik att använda tvättmedel som innehåller blekmedel eller sköljmedel, eftersom dessa kan skada mikrofibern och minska handdukens absorptionsförmåga och snabbhet att torka.

  5. Undvik sköljmedel: Sköljmedel kan täppa till mikrofibrerna och minska handdukens förmåga att absorbera fukt. Om du vill ha en mjukare handduk, tillsätt en liten mängd vit vinäger i sköljfacket istället.

  6. Torkning: Låt sporthandduken lufttorka hängande för att bevara dess form och egenskaper. Om du använder en torktumlare, välj låg värmeinställning och ta ut handduken så snart den är torr för att undvika att mikrofibrerna skadas.

  7. Undvik att stryka: Mikrofiberhanddukar behöver inte strykas, och värme från ett strykjärn kan skada fibrerna och försämra handdukens funktion.

Genom att följa dessa steg kommer din sporthandduk att hålla sig fräsch, absorberande och effektiv under lång tid.

 

____________________________________________________

Frågor och svar:
1. Ska man totktumla frotehanddukar?
Svar: Ja, gör gärna det för att behålla handdukens kvalitet och absorbtionsförmåga.

2. Kan man tvätta en hamamhandduk på samma sätt som en frotehandduk?
Svar: Nej, i texten ovan finns en guide som berättar hur du gör steg för steg när du tvättar pestemal.

3. Hur tvättar man en sporthandduk?
Svar: Tvätta på 40*C och utan sköljmedel.



Tillbaka till blogg