Vinterstäda, 6 tips som gör det lite enklare

Vintern är här och med den kommer behovet av att hålla hemmet snyggt och fint, speciellt när det är mörkt och kallt utomhus. Vi har satt samman några tips för den här säsongen!

 

Senast redigerad den 8 maj 2024

 

Förutom den vardagliga vanliga städningen finns det några saker man med fördel kan göra just under den här mörka och kalla årstiden. Vi har satt samman en lista med några tips just för den här säsongen!

1. Håll snyggt ute.

En rejäl kvast gör det enkelt att hålla brosteg och altaner halkfria. Lite roligare blir det allt med en fin kvast, kanske till och med med en stickad käppvärmare. Käppvärmare från Västerbottenssåpa är stickade för hand av restgarn – återbruket ni vet 😉 Vi vill inte att något skall förfaras. På tal om återbruk … skriver du koden: ” kasse ” i varukorgen får du köpa en shoppingkasse i 100% återbrukat material. Erbjudandet gäller 15/1 – 21/1 2018.

 

 

2. Nyttja snön (om du har snö hos dig) till att fräscha upp mattorna.

 

3. Passa på att damma och städa sovrummet nu när luften är torr.

Det är en god ide att gå igenom sovrummet just nu. Bäddmadrasser kan man lämna in på tvätt men det är inte alltid nödvändigt, det fungerar bra att rengöra den med bikarbonat.

4. Rensa bland papper, tidningar och reklam.

Det blir lätt för mycket av just papper så se till att lämna papper till pappersinsamlingen och se till att ställa i ordning en bra plats för pappersinsamling hemma. När du har det är det sedan enkelt att hålla ordning på papperet där hemma. Några tidningar kan man spara så att man har när det blir dags att förså och plantera om.

5. Skafferiet är också ett projekt som passar bra att ta hand om under vintern när inte trädgården, balkongen eller andra vår och sommaraktiviteter tar tid i anspråk!

Tyvärr är det ganska lätt att drabbas av skadedjur. Även det mest välstädade skafferi kan drabbas av skadedjur. Det behövs bara att man råkar få med ett enda paket med “dåligt innehåll” kommer med hem från affären så kan man behöva kasta allt och det är tråkigt. Därför är det en god ide att gå igenom skafferiet och byta gärna flytta över sådant som du använder ofta och mycket av till glas eller plåtburkar. Om du allt eftersom byter ut påsar till burkar kommer det att göra städningen mycket enklare. Påsar får mycket lätt små hål och det gömmer sig ofta lite mjöl i påsens veck som kommer läcka ut och söla ner ditt skafferi. En plåtburk med mjöl i är lätt att stänga till ordentligt, den är också lätt att torka av och hålla rent runt. Skillnaden att förvara mjöl i plåtburk mot för att ha den i påsen är stor så arbetet med att flytta över lönar sig i längden.

6.  Börja projekt plastbanta.

Vissa gör allt med en gång men det är mycket enklare att byta ut saker allt eftersom. Att plastbanta innebär att man byter ut plast som kan innehålla skadliga kemikalier mot naturmaterial. Vanligast är att man börjar i köket med plaster vars gifter man riskerar att få i sig via maten. Så nummer ett är att byta ut plastredskap som kommer i direkt kontakt med maten mot trä eller glas. Gå igenom dina kökslådor och se vad du kan avvara och vad du bör byta ut.

 

Det var våra 6 punkter med städtips för mörka vinterkvällar! 

 

____________________________________________________________________________________

 Frågor och svar

 

- Varför är det viktigt att hålla det rent och snyggt utomhus, speciellt under vintern?

Under vintern kan snö och is göra ytor hala och farliga att gå på. En rejäl kvast kan göra det enkelt att hålla brosteg och altaner halkfria, vilket minskar risken för olyckor.

 

- Varför är det en bra idé att damma och städa sovrummet under vintern?

Luften är torrare under vintern, vilket kan få dammet att yr runt i luften. Att städa sovrummet under denna tid kan bidra till en renare och friskare miljö att sova i.

 

- Varför är det viktigt att rensa bland papper, tidningar och reklam under vintern?

Pappersinsamling är viktigt för att minska mängden avfall och för att hålla hemmet organiserat. Genom att skapa en bra plats för pappersinsamling kan man enkelt hålla ordning på papper hemma.

 

- Varför är det fördelaktigt att byta ut plastförvaring mot glas eller plåtburkar i skafferiet?

Plastförvaring kan lätt få små hål och mjöl och andra livsmedel kan läcka ut och orsaka oordning och skadedjur i skafferiet. Glas eller plåtburkar är mer hållbara och håller maten fräsch längre!

 

- Vad innebär det att "plastbanta" och varför är det viktigt?

Att "plastbanta" innebär att man successivt byter ut plastprodukter mot naturmaterial för att minska risken för att utsättas för skadliga kemikalier. Det är särskilt viktigt att byta ut plastredskap i köket för att undvika att skadliga ämnen läcker in i maten.

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar