Visste du att det bara finns 4 saker att räkna med när man ska rengöra något?

I denna bloggtext pratar vi om de fyra grundläggande faktorerna att tänka på när du ska rengöra något. Genom att se rengöringsuppdraget som en tårta med fyra bitar – tid, temperatur, mekanisk städning och kemikalier – kan du justera varje del för att hitta den mest effektiva och skonsamma rengöringsmetoden! 

 

Senast redigerad den 20 maj 2024

 

 

Visste du att det bara finns 4 saker att räkna med när man ska rengöra något?


Det gäller oavsett om det är en bil som ska rengöras från asfaltsfläckar eller om det är ugnen eller golvet där hemma som ska rengöras.


Tänk på uppdraget som en tårta med fyra bitar. Gör du en bit större kan du göra en annan mindre. Genom att fundera igenom dina fyra tårtbitar kan du ofta komma fram till vilket sätt som är mest skonsamt och miljövänligt.


Det första är tid


Hur lång tid har du på dig? Kan saker och ting till exempel få ligga i blöt över natten eller finns det inte tid till det? Extra tid kan göra att du kan dra ner på någon annan av dessa fyra delar.


Den andra är temperatur

 

 

Vilka temperaturer har du att arbeta med? Varmare vatten till exempel eller till och med en värmepistol, en sådan kan vara bra om det är lim eller färg som du vill ta bort. En värmepistol kan då göra att du slipper använda lösningsmedel.


Den tredje är mekanisk städning

 

 

Hur mycket kan / vill du skrubba och med vad? Kanske vill / kan du bara torka av objektet men kanske är det så att det tål att användas en styv skurborste, en glashällsskrapa eller en kopparskrubbare.


Den fjärde är kem


Hit hör alla rengöringsmedel och allt, precis allt påverkar jordklotet så här bör man tänka sig för och inte använda starkare eller mer kem än nödvändigt. Såpa och tvål är rengöringsmedel som innehåller naturliga, snälla och biologiskt lätt nedbrytbara tensider. Växlar man upp tensider eller lösningsmedel, blekmedel och så vidare så får det konsekvenser. Ibland kanske man måste men ju mer man kan rengöra på ett snällt sätt desto bättre.


Så, varsågod! Här är dina fyra tårtbitar. Ha dem bara i bakhuvudet och nästa gång det ska rengöras tänk då efter … vilken bit kan jag öka och vilken bit kan jag minska?


Vårt exempel med ugnsplåtar som får ligga insmorda med såpa och vatten i ett eller flera dygn är ett bra exempel på hur man kan låta tid och ett snällt rengöringsmedel som såpa jobba tillsammans istället för att ta till starkare produkter. Klicka här för att läsa mer om det: Att rengöra ugnsplåtar

 

__________________________________________________________________________________

Frågor och svar 

 

 

1. Vad är fördelen med att låta tid göra jobbet vid rengöring?

Att ge rengöringsmedel och vatten tid att verka kan minska behovet av starkare kemikalier och intensiv skrubbning, vilket gör processen mer skonsam och miljövänlig.

 

2. Hur kan temperatur påverka rengöringsprocessen?

Högre temperaturer, som varmt vatten eller en värmepistol, kan göra det lättare att ta bort smuts och fläckar, vilket minskar behovet av starka kemikalier.

 

3. Varför är mekanisk städning en viktig faktor att överväga?

Mekanisk städning, som skrubbning, hjälper till att avlägsna smuts effektivt. Att välja rätt verktyg och metoder kan göra rengöringen mer effektiv och skonsam för ytorna.

 

4. Vilka är fördelarna med att använda miljövänliga rengöringsmedel?

Miljövänliga rengöringsmedel, som såpa och tvål, innehåller naturliga och biologiskt nedbrytbara tensider som är snällare mot miljön och mindre skadliga för hälsan.

 

5. Hur kan man balansera de fyra faktorerna för att rengöra på ett miljövänligt sätt?

Genom att tänka igenom hur mycket tid du har, vilken temperatur du kan använda, hur mycket du kan skrubba, och vilka kemikalier du behöver, kan du justera dessa faktorer för att hitta det mest effektiva och miljövänliga sättet att rengöra.

 

 

Beställ naturliga städprodukter här: Västerbottenssåpa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar