Hur såpar man trätrall?

Såpa i dunk för att såpa trädäcke och altangolv. Såpbubblor i solnedgång i förgrunden.

En överfettad såpa är nödvändig om syftet är att behandla trätrallen.

Vilken såpa ska man välja till trädäcket?

Varför ska man såpa altanen? och …

När ska man såpa altanen?

Frågorna är många och här ska vi försöka att räta ut några av dessa frågetecken.

Till att börja med vill vi säga att du kan ”fixa” mycket genom att såpskura men inte riktigt allt. Resultatet är helt beroende av utgångsläget och vad du vill uppnå. Har du en illa åtgången trall angripen av alger, lavar och mögel så är det möjligt att rädda den så länge inte träet murknat men nytt kommer det inte att bli även om det skuras. Så, nu när vi är klara med det så ska vi se positivt på saken, du kommer att bli förvånad över vad som faktiskt är möjligt!

Alger, lavar och mögel vill ha en sur miljö -såpa är basiskt …. något som algerna och ”deras bekanta” avskyr. Således kommer såpan att fördröja återväxten av dessa alger. I det fuktiga kustlandet växer ofta algerna till snabbare än vad de gör i det torrare inlandet.

Vad är då fördelen med att såpa istället för att olja?

Ett såpat golv får samma yta som ett gammalt hederligt skurgolv om du någon gång stiftat bekantskap med ett sådant. Ytan blir len, mjuk, varm och efter ett par behandlingar uppstår en vaxad känsla.
Eftersom att ytan blir matt och len är den lätta att sopa ren från pollen, vägdamm eller annan lös smuts. En oljad yta som det dammar eller kommer pollen på är svårare att rengöra då den blir en smula klibbig.

 • Vill du ha en matt, len yta = SÅPA
 • Vill du ha en blank yta = OLJA

Detta golv är såpat

Denna trall är såpad, inte oljad. Som synes är ytan matt men len och ger en varm känsla.

Vilken såpa ska man använda till trätrall?

Du ska alltid välja en överfettad såpa, en såpa som har ett överskott på fett. En såpa som saknar överskott av fett får motsatt effekt, den kommer att torka ut träet.
Vilka såpor är då överfettade? -Västerbottenssåpas alla såpor är överfettade, linoljesåpor brukar också vara överfettade.

Ska man spola med högtryckstvätt?

-Nej du ska inte använda hötrycktvätt, gör du det riskerar du att få flisor och stickor och det är inte så roligt att få i fötterna. Är trallen angripen av t ex alger är det bättre att du använder en grövre levang och skrubbar med såpa och vatten.

När ska man såpa trallen?
Såpa gärna på våren innan du börjar möblera och inreda din uteplats, det är mycket lättare att komma åt hela ytan då och så blir du av med det som hunnit samlas och kanske till och med börjat växa under höst och vinter.
Du kan också skura på hösten för att hålla algerna borta och vill du bättra på ytan kan du mycket väl stryka ytan med kallt vatten och såpa mitt på sommaren också.

Hur såpar man då altanen?

Vi ska visa steg för steg här men först …. resultatet beror på utgångsläge och träslag.

Så här kommer du igång med att såpskura altanen

Så här gör du när du såpar trätrallen

Skura trallen ren med varmt vatten och såpa

 • Blöt trätrallen i sektioner och skura därefter med varmt vatten och såpa. Man blöter trallen för att ren såpa direkt på torrt trä kan ge feta fläckar. MEN har du en illa åtgången trall där du inte oroar dig så mycket för såpfläckar, -ja då kan du börja skura direkt. Skura färna hela trallen så här. Det går lättare med en levang = skurborste med långt skaft. När du gör det kommer du att se om vissa områden behöver skuras mer noga. Behövs det så gör du det.
 • VARMT vatten + såpa = anväder du för att rengöra.

Skölj / torka bort lös smuts, sådant som skurats loss

 • Har du nu skurat och sett att det lossnat smuts, lavar, alger mm så bör du skölja / torka bort smutsen.

 • Använd nu KALLT vatten + såpa = för att behandla träet.
  Torka / skura trallen med såpa och vatten. Du ska ha rejält med såpa i det kalla vattnet. Vattnet ska kännas fett och gärna lämna lite bubblor på underlaget. Det är nu du behandlar träytan, överskottet av fettet stannar i träet.

FÖRE – EFTER

 • Låt torka och granska resultatet. Vill du ha en ännu mer behandlad, mjuk, len och ”vaxad” yta så upprepar du steget med kallt vatten och såpa tills dess att du är nöjd.
 • Hur många gånger ska man upprepa behandlingen med kallt vatten och såpa? Svaret är att du upprepar tills dess att du är nöjd. Porösa träslag som torkat ut kommer att behöva mer såpa. Hårda träslag och tryckimpregnerat virke behöver mindre såpa.

 • Hur mycket såpa ska jag ha i vattnet för att såpa altangolvet?
  Hur doserar man? Fyll på med såpa tills dess att vattnet känns fett. Vi rekommenderar 1l bör räcka till ca 35m2 MEN det här beror såklart på hur många gånger du väljer att upprepa om om det handlar om ett poröst furugolv eller ett fast, hårt lärkgolv. Du får helt enkelt avgöra själv när du är nöjd.
 • Vad behöver jag för att såpa trallen?
  – Överfettad såpa
  – Trasa
  – Hink
  – Levang gärna en hård och en mjuk.

Lämna ett svar