Återbruk

Varför kallar vi det återbruk?

Det vanliga förfaringssättet är att matolja från restauranger hämtas och transporteras långa sträckor, vilket inte alls är ett bra ”miljötänk”.

Vi återbrukar vegetabilisk matolja från restaurangkök. Fettet renas i en specialmaskin avsedd för ändamålet. Därefter förtvålas oljan och blir till såpa. Vi lämnar tillbaka en del färdig såpa till restaurangen som kan städa sina lokaler på ett mycket miljövänligt sätt. Vi skapar ett kretslopp. Överskottet, -ja det är det Du finner i butik.

Vår vision är att öka medvetenheten, miljötänket och skapa hållbara, cirkulära system. När vi äter på restaurang så ser vi inte alls vår del i sopberget vi skapar, vi ser heller inte de kemikalier vi bearbetar vårt hem och vår absoluta närmiljö med. Vi känner bara att det doftar fräscht …. men av vad? Att tillföra parfymer för att få en fräsch doft är nödvändigtvis inte samma sak som att det är rent! Vi värnar såväl miljön i stort som din inomhusmiljö samtidigt som vi skapar ett mer hållbart system där restprodukter omarbetas lokalt till en ny miljövänlig och naturlig produkt.

45 procent, av världens alla utsläpp kommer från människans sätt att ta fram nya råvaror för att producera saker, mat och infrastruktur. Att återanvända en redan befintlig råvara, att återbruka är därför riktigt klimatsmart. Västerbottenssåpa är en återbruksprodukt, vår affärside är cirkulär och när du väljer Västerbottenssåpa bidrar du till klimatomställningsarbetet. 

Varför är inte all såpa i glasburk / glasflaska?

På grund av sin vikt är en glasburk ett sämre val för miljön. Pappburken återvinns som kartong. Skulle pappburkens lock inte sluta helt tätt när du börjat använda den kan ytan torka och vitna. Det har ingen betydelse för funktionen.

Varför är såpan ”hård” ?

VästerbottensSåpa är koncentrerad precis som den var förr i världen. Det är för att vi inte vill frakta vatten, det är inte bra för miljön – och vatten det har du ju hemma. 

Ska du lösa såpan i vatten för att tex våtmoppa golven är det lättare att välja flytande såpa.

Flytande såpa ?

För daglig städning i t.ex. köket eller badrummet eller för dig som städar professionellt. Därför finns VästerbottensSåpa också flytande, på 0,5l flaska för hemmet och på 2,5 dunk för storstädare, jobbet, garget, skolan och så vidare. Den finns också som spray med refiller.

Den flytande såpan tillverkas på samma sätt som den fasta. Det är också en återbruksprodukt som är snäll mot miljön och dig!