Att baka tunnbröd är ett gammalt hantverk

Att baka tunnbröd är ett gammalt hantverk

 

Igår bakade vi tunnbröd, ett svettigt göromål men ack så roligt!
Det är både varmt och tungt men känslan av att baka sitt eget bröd så som man i våra trakter gjort i generationer det är även ett sant nöje. Vi har den stora förmånen i Vilhelmina Kommun att ha en kommunal bagarstuga i centrala Vilhelmina. Överst i den gamla kyrkstaden ligger den nybyggda bagarstugan som timrats i gammal stil. Insidan är genomtänkt, rymlig och rejäl på alla sätt och vis.

 

'

 

Självklart tog vi tillfället i akt att testa alla våra borstar och bakredskap – vi har såklart testat dem tidigare men då endast vid mer vardagliga bak så som kanelbullar och lussekatter.

 

Degskrapan och den lilla borsten i trä och tagel är formgivna av Lovisa Wattman för Iris Hantverk, både degskrapan och bakborsten ligger fint i handen, de är nätta och fina, inte alls tunga utan lätta att jobba med. De stora hålen gör att de är lätta att hänga upp var helst det finns en knopp eller krok och det gör det ju i de flesta bagarstugor.

 

Den mjuka borsten i tagel och trä är helt lagom mjuk för att borsta mjölet av kakorna innan de skall gräddas och rishalmskvasten är oumbärlig vid ugnen samt förstås vid städningen.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar