Plast är på många sätt ett fantastiskt material. Ironiskt nog är det en del av problemet. Plasten är så ”bra” att den inte försvinner, den bryts inte ner inom rimlig tid och den innehåller saker som vi absolut inte vill ha varken i våra kroppar eller i naturen.
Snabba fakta om plast
Det finns två olika plastsorter: härdplast och termoplast. Härdplast är plast som inte kan smältas ned. Den används ofta tillsammans med glas- eller kolfiber för större grejer som t ex båtar.
Termoplast kan både smältas ned och formas om efter att den tillverkats. Termoplast är vanligare. Plastpåsar, plastflaskor, glasögonbågar och mobilskal sådant består av termoplast.
Genom att känna till mer om plast kan vi som individer hantera och göra bättre val kring plasten.
Den här bloggen tar upp enkla grunder samt tips på hur du kan göra det bästa av situationen och gör bra val i vardagen. Som individer kan vi använda vår konsumentkraft till att visa vad vi vill. Vissa saker är dock svårare än andra när det kommer till att undvika plast. Vätskor är t ex svåra att förvara och frakta i annat än plast. Glas är tungt och orsakar större utsläpp vid transporten, sanden som glaset tillverkas av är en ändlig resurs och börjar faktiskt tryta och korkarna är ofta tillverkade av aluminium vilket är ett material som kräver mycket energi vid tillverkningen.
En tandborste däremot behöver inte alls vara tillverkad av plast för att fungera, uppnå sitt syfte. Tandborsten kan alltså lika gärna vara tillverkad av t ex bambu.
Bioplaster är ett svårt begrepp, det kan nämligen betyda två olika saker.
Ibland menar man med bioplast, plast som tillverkats av annat än olja t ex förnyelsebar eller biobaserad råvara, men man kan också mena nedbrytbar plast tillverkad av t ex stärkelse från majs som kan komposteras.
En plast är biologiskt nedbrytbar om den bryts ner av mikroorganismer. Vanligtvis blir slutprodukterna vatten, koldioxid och/eller metan och ny biomassa, det här ska kunna ske på mellan 6-12 veckor. En icke nedbrytbar plast kan ta flera hundra år att bryta ner.
Hur vet man om en plast är återvinningsbar eller inte?
Det finns en liten siffra stämplad i plasten, siffrorna betyder olika saker. Står det 1 eller 01 så betyder det att produkten är återvinningsbar (Polyetentereftalat). Står det däremot 6 är plasten svår att återvinna och får inte läggas i plaståtervinningen. Med vetskap om märkningen 1 resp 6 så kan vi alltså göra bra val i affären de gånger det inte finns alternativ till plast. Om du till exempel vänder på en av Västerbottenssåpas flaskor för flytande såpa så ser du en återvinningssymbol och en liten 1’a vilket betyder att plasten är återvinningsbar.
Farliga tillsatser i plast
För att ge plasten olika egenskaper tillsätter man olika ämnen, det är inte alltid så att vi har full koll på hur de här ämnena påverkar oss människor eller miljön. Det har man inte undersökt tillräckligt. Men vissa saker vet vi och här nedan finns några exempel på plaster som man bör undvika i den mån det är möjligt.
- Plast med tillsatt medel för flamsäker t ex elkablar och plast i elektronik.
- Plast med tillsatt medel för att döda bakterier, (antibakteriella plastprodukter) (t ex skor och träningskläder).
- Plastprodukter med tillsatt medel för smuts- och vattenavstötande yta (t ex stekpannor med non-stickbeläggning, funktionskläder, skor, soffor mm).
- Plast med tillsatta ftalater, som mjuk PVC, speciellt äldre saker samt produkter importerat från utanför EU (så som badpooler, skor och stövlar, väskor och produkter av konstskinn, plastleksaker äldre än 2007)
Genom att göra bra val där det är möjligt gör vi stor skillnad.
Enkla byten som t ex från schampo på plastflaska till schampo i fast form är inget större problem i vardagen och en smal sak att bara växla över till.
Tandkräm, bomullspinnar och sugrör är andra saker som enkelt kan bytas till mer hållbara och plastfria alternativ.
Från ord till handling – Enkla saker du kan göra
- Vid varje köp tänk: Finns den här produkten tillverkad i ett annat material eller annan förpackning? Kom ihåg 1an och 6an – finns inget annat alternativ än plast se då till att produkten är märkt med en 1:a och inte en 6:a.
- Städa med fast såpa i pappburk istället för kemikaliestinna sprayflaskor.
- Använd majsbaserade plastpåsar.
- Använd en mat/shoppingkasse av återvunnet material.
- Skaffa en återanvändningsbar kaffemugg så slipper du köpa en ny mugg med plastlock varje dag.
- Skaffa en vattenflaska som du kan återanvända.
- Byt från schampo på flaska till fast schampo, detsamma går att göra med balsam.
- Byt ut bomullspinnar av plast till bambuvarianten.
- Byt pumptvål till fast tvål i badrummet.
- Byt duschgel mot en fast ekotvål.
- Byt hårborstar och kammar (när det blir dags att byta ut dem) till trä.
- Byt tandborsten till en bambutandborste.
- Byt tamponger mot menskopp.
- Byt ansiktsrengöringsgelen mot konjacsvamp.
- Byt engångshyvel mot säkerhetshyvel.
- Skippa sugröret när du äter ute.
- Panta alltid flaskor.
- Testa plogging – plocka skräp och jogga.