Det är skillnad på ljus och ljus

Det är skillnad på ljus och ljus

 

Höstmörkret lyser man bäst upp med massor av ljus!

Men visste du att ljusen påverkar både miljön i stort och din inomhusmiljö?
Det är till exempel stor skillnad på paraffin och stearin.

*Stearin är framställt från biologiska material medan *paraffin är baserat på råolja.
Därmed har paraffin en negativ miljöpåverkan och det uppskattas att paraffinljus varje år skapar koldioxidutsläpp på hela 52 500 ton vilket motsvarar 30 000 normalstora bensinbilars koldioxidutsläpp.

Palmolja ingår i en del stearin och köper man stearin med palmolja i skall man vara noga med att palmoljan är certifierad och godkänd och inte kommer från områden som skövlas.

Inomhusmiljö

När ett ljus brinner ska det egentligen bara bildas koldioxid och vatten, om temperaturen är tillräckligt hög och förbränningen är fullständig. Men när paraffinljus brinner är temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten som är skadliga för hälsan.

Forskarna påpekar att även om det inte är skadligt att tända ljus då och då, så kan misstänkta allergier eller andra problem med luftvägarna i hemmet i själva verket vara reaktioner på föroreningar i från tända paraffinljus. Studien har presenterats på det amerikanska kemisällskapets, ACS, årliga möte.

Vi satsar därför stort på miljövänliga stearinljus i höst. Här ser du några av våra nya produkter i webbutiken.
Ljusen kommer från Svenska refillsystems & Reluminus.

 

Om Aluminium

Enbart i Sverige förbrukas 300 miljoner värmeljus som i sin tur förbrukar 225 ton aluminium enligt branschorganisationen AluPro Nordic. Enligt samma organisation motsvarar energiförbrukningen för att tillverka ett kilo aluminium den mängd energi som återfinns i tre liter bensin.

Återvinning av aluminiumkoppen skulle medföra stora miljövinster för det traditionella värmeljuset, problemet i dagsläget är att många koppar inte återvinns samt att många av de koppar som faktiskt lämnas för återvinning inte heller återvinns på rätt sätt.

Det här beror på att den bas som håller veken i traditionella värmeljuskoppar är av metall och inte aluminium vilket gör att när metallåtervinningen sorteras hamnar koppen som ett magnetiskt material och återvinns vid för hög temperatur. Detta medför att aluminiumet inte kan återvinnas utan förgås.

Värmeljus-Refiller

Vi har valt att sälja ett refillsystem från svenska företaget Refillsystems, Reluminus. Våra refiller har samma storlek som ett vanligt värmeljus och passar därför utmärkt i alla dina ljuslyktor som du har där hemma. 

 

Refillkonceptet minskar miljöpåverkan av värmeljus och aluminiumkopp samt påverkar inte inomhusklimatet negativt (råoljan i paraffinet från oljebaserade ljus påverkar inomhusluften negativt). När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen enkelt med en ny ljusrefill. Koppen är tillverkad i miljövänlig återvinningsbar plast. Enkel att rengöra och ladda om med en ny refillpuck.

 

Den här koppen har samma storlek som ett vanligt värmeljus och passar således bra i alla dina vanliga ljuslyktor du redan har hemma. Paketet innehåller 10 st klara koppar och 22 refillpuckar.

 

Ett startpaket innehåller 10st klara, återanvändningsbara koppar och 22 refill-puckar.


Vi har såklart testat systemet och är mycket nöjda själva. Ljusen påverkar inte inomhus miljön och det är skönt att veta. Den klar koppen gör att ljusen får ett mycket trevligt sken. Lågan är något lägre och har ett lite varmare sken än ett traditionellt värmeljus. Vi upplevde att de brann som vackrast när allt stearin i koppen kläckt helt. Det tog någon sekund längre att tända dem och de behövde lite tid för att lågan skulle få full höjd, så lite mer försiktighet just när de ska tändas rekommenderas.


När d brunnit ut var det mycket lätt att bara ta bort metallfoten och sätta i en ny puck. Vi brydde oss inte om att rengöra dem helt då det var mycket liten mängd stearin kvar i botten men här får man kanske själv se om en rengöring behövs mellan användningarna.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar