Festligare påskägg

 

Att måla ägg är en fin påsktradition, det blir så mycket festligare när äggen på påskbordet är målade. Vi brukar måla kokta ägg som då ska ätas till påsklunchen eller påskmiddagen. Det är jättefint att duka med en äggkopp och ett målat ägg till var och en eller helt enkelt lägga alla målade ägg i en korg och låta var och en förse sig själv.
När det kommer till att måla kokta ägg som ska ätas så välj giftfria färger (modell vattenfärg) inga spritpennor eller andra starka färger.
Målar du urblåsta ägg för att hänga i riset, ja då är det ju en helt annan sak.

Jag är inte Lars Lerin men gör så gott jag kan och här kommer mina bästa tips för snygga påskägg.
  • Satsa på bra penslar. Bra penslar som tas om hand håller länge. Några av mina penslar är 30 år gamla och välanvända. Jag använder mårdhår i storlekarna 1 till 8. 


  • Låt ALDRIG en pensel stå i ett glas med vatten med borsten ner, det förstör penslarna på en gång.


  • Jag är ingen snobb när det kommer till färg men väljer giftfria färger som heter akvarellfärg. Står det vattenfärg på förpackningen är kvaliteten troligen lite för låg för att det ska gå att jobba med färgerna. 


  • Låt det vita i äggets skal jobba, tänk kontraster i ljust och mörkt och även i färg. Att ha koll på kontrastfärgerna kan löna sig. 


  • Jag försöker tänka lite så som när man betraktar en målning av Bruno Liljefors, mycket “fluff” och fina färger och så några få delar med skarpa detaljer. Nej det blir ju inte Bruno Liljefors nivå för det men det blir ganska justa ägg. 


  • Målar du blommor och växter, försök då att tänka på att varje växt har sin rytm - se mitt ägg med den strama kvannen och ägget med den mer “dansande” vallmon.

 

 


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar