Holger Helmerssons Fin-börst’n

Har du följt Västerbottenssåpa här i städbloggen, på Facebook eller på www.vasterbottenssapa.se så har du säkert läst historien om farmor Fredrika i Hornsjö, om morfar Arne och allt det där som ligger till grund för Västerbottenssåpa. Morfar hade många bröder och systrar och här kommer en liten historia om morfars bror Holger och fin-börst’n

Nu ska vi berätta om Holger, en bror till morfar Arne
Holger bodde här i byn med sin fru Anna. Holger var den snällaste av människor, lugnet själv och med massor av tid för oss barn. Hos Holger och Anna fick man kex och saft och så fick man gunga i hammocken.

Han var en finurlig man Holger och en historia som morfar Arne gärna berättade var den om Holgers finbörst (fin-borste).

Så här var det: Holger fick från en bekant en dag den förtroliga frågan hur han bar sig åt när hans fru ständigt verkade vara på så gott humör. Holger förstod mycket väl varför denne bekants fru inte var på så gott humör alla dagar, hon hade både en och två anledningar till det! Holger bestämde sig därför för att denne bekant behövde lära sig en liten läxa. Han fann sig snabbt och svarade att utan fin-börsten (fin-borsten) hade han varit bet (bet betyder ungefär rådlös på vår dialekt). Bekanten såg förvånad ut men Holger förklarade att en fin-börst var vad han behövde skaffa.
-Var, frågade mannen?
Holger fann sig lika snabbt den här gången och sa: Du måste gå till Apoteket och be om att få köpa en förstås!
Det gick några dagar och sedan dök han upp hos Holger och några av hans bröder … han hade inte alls varit glad över skämtet, för det hade gått upp för honom att han blivit lurad när han väl stod vid Apotekets disk och bad om att få köpa en fin-börst.

Åt detta fyndiga spratt skrattade syskonen gott i många, många år.
-Ja faktiskt lever ju berättelsen ännu, tre generationer senare och det är väl om något ett kvitto på hur fyndig Holger var.

– Nåväl …. än i denna dag vet ingen hur Holgers fin-börst såg ut eller riktigt vad det var och det är lite av vår poäng! När du köper en Holgers Fin-Börst, så vet du inte riktigt vad det är du köper, det enda du vet är att det är en handbunden borste av hög kvalitet. Andra butiker hade förmodligen kallat det för fyndlåda, men vi kallar det för Holgers Fin-börst!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar