Höststädning

 

Det är hög tid för höststädningen

Dagens städtips handlar därför just om hur du smartast förbereder hus och hem inför den stränga vintern!


Smart höststädning, utomhus:

 • Städa undan sommarens alla prylar. Skura gärna trädgårdsmöbler, krukor och trädgårdsredskap med såpa och varmt vatten. Den överfettade såpan håller alger, mögel och bakterier på avstånd. Dessutom är det mycket roligare att ta fram rena saker till våren. Skurborste, ekofiberduk, fast eller flytande såpa samt varmt vatten i en hink fungerar bra. Spola av med trädgårdsslangen. Låt torka och ställ undan.
 • Se till att rensa trädgården och rabatten från allt ”ätbart”. Äpplen och annat överblivet trädgårdsmaterial blir lätt kalas för råttor som gräver gångar under snön. Har du besvärats av just råttor under tidigare vintrar kan du lägga enris där du misstänker att råttorna kan komma in; vid källarfönster, ventiler i husgrunden och så vidare. Det är ingen garanti för att du slipper dem, men råttor ogillar verkligen enris.
 • Putsa fönstren inför vintern. Du kommer att tacka dig själv när det blir dags att hänga upp adventsstjärnorna! Har du minusgrader redan löser du det hela genom att ha lite rödsprit i vattnet, som förhindrar att det fryser. Passa samtidigt på att kontrollera att du har hela och fina fönsterlister/tätningslister. Om inte så är det en god ide att byta ut den nu. Det kan göra mycket för elförbrukningen under vintern. 
 • Slutligen, placera ut en rejäl dörrmatta och ställ/häng upp en gammaldags rishalmskvast  utanför ytterdörren. På så vis undviker du att smuts från ytterskor och snö dras i hemmet. Rishalmskvasten tål att hänga utomhus, under tak. Den är mycket effektiv mot både smuts och snö.

  Ri

           Smart höststädning, inomhus:

 • Rensa i hallen och gör plats för vinterskor och vinterkläder. Tänk på att vinterkläder tar mer plats än sommarkläder, så rensa rejält. Tänk på att använda malmedel när du hänger undan säsongskläder. Naturligt malmedel i röd ceder är att föredra då det inte alls är giftigt.
 • När du sedan tar fram dina vinterkläder, finns det något du inte längre behöver? Du har kanske köpt en ny vinterjacka, barnens overaller kanske blivit för små? Tänk då gärna på behövande. Det finns alltid någon organisation som samlar in varma kläder för att hjälpa de som har behov av dem under den kalla vintern.
 • Töm alla sorteringar. Både tidningsinsamling, batterier och plast tenderar att hopa sig och bli mer av under höst och vinter.
 • Passa på att piska mattor och vädra sängkläder medan det är snöfritt. Det är alltid ett extra jobb att skotta fram räcken och piskställning för detta.
 • Luften blir ofta mycket torrare under vintern, det gör att allt damm vill virvla runt i våra hem. Passa på att damma, dammtorka och dammsuga rejält även bakom de tunga möblerna så håller du luften inomhus renare. Damma bokhyllor och taklister effektivt med en dammvippa i äkta struts.
  – Ytterligare ett tips för bättre inomhus miljö är att byta alla ljus mot äkta stearin, ljusbringare eller sojavaxljus som inte baserats på petrolium, som inte är så bra för inomhusmiljön.
 • Rengör ugnen och städa bakom spisen. Det är snart dags för julmat och julbak. Till det rekommenderar vi ekofiberduk och fast såpa. En fet såpa löser fett från matlagning mycket effektivt. Läs mer om hur du använder fast såpa här.
 • Vi vill också tipsa om att fasa ut starka städprodukter mot naturliga. Läs mer om det här
  50% RABATT

  Som prenumerant på Städtipset får du våra rabattkoder till din mailbox först av alla. När rabattkoden kommer ut på bloggen har den bara några dagars giltighetstid kvar!
  Anmäl dig till nyhetsbrevet för att få rabattkoder med längre giltighetstid direkt till din mail.
  Just nu: 50% rabatt på en (eller flera) gammaldags rishalmskvastar! Gå till webbutiken, lägg i varukorgen och i kassan skriver du i fältet för rabattkod: kvast (små bokstäver) så dras 50% av kvasten.
  Koden är giltig till 3/11 eller så långt lagret räcker.

Tillbaka till blogg